Бившият испански монарх Хуан Карлос може би е напуснал страната в неизвестна посока, но новият му живот в чужбина ще е далеч от този на обикновен гражданин, пише „Ел паис”

Като бивш държавен глава той ще има постоянна охрана, която оперира под ръководството на охраната на кралското семейство

Хората, които успяха да зърнат Хуан Карлос от разстояние в неделя в Галисия, казаха, че той е придружаван и  от личния му помощник.

Хуан Карлос

Но официални източници от двореца Сарсуела, кралската резиденция на Испания, твърдят, че „кралското домакинство не е оказало никаква подкрепа на краля, освен да гарантира неговата непосредствена лична безопасност“.

Хуан Карлос ще продължи да носи почетната титла на крал, която кралски указ му връчи на 13 юни 2014 г., няколко дни преди неговото оттегляне.

Хуан Карлос остава защитен от наказателно преследване на ниско ниво

Бившият монарх загуби имунитета си на държавен глава, когато абдикира през 2014 г. Но въпреки заминаването си от Испания, той ще продължи да се ползва със статут на т.нар „афорадо”, което означава, че е защитен от наказателно преследване от някои съдилища.

Този статус е заложен в правна реформа, която беше одобрена по-малко от месец след като синът на Хуан Карлос, Фелипе VI, се възкачи на трона.

Реформата даде статут на  афорадо на краля и кралица, както и на кралица Летисия и принцеса Леонор, наследница на трона.

Ще може ли Хуан Карлос да живее за сметката на своите богати приятели?

Но най-голямата разлика между Хуан Карлос и други испански граждани е, че той ще остане част от кралското семейство.

Фелипе VI не искаше да го изключи, въпреки че той лиши сестра си, Инфанта Кристина и нейния съпруг Иняки Урдангарин от титлите им като херцог и херцогиня на Палма, след скандал за търговия с влияние, известен като делото Нуос.

Принадлежността към кралското семейство обаче има своите недостатъци; това означава, че Хуан Карлос е подчинен на етичния кодекс, одобрен от Фелипе VI през януари 2015 г. Този кодекс забранява приемането на „подаръци, които надхвърлят обичайните социални и любезни употреби“, както и „изгодни услуги или услуги“, които биха могли да повлияят на член на кралския член действия.

Правилата не уточняват дали би било приемливо Хуан Карлос да бъде поканен да живее в къща за сметката на някой от богатите си приятели.

Хуан Карлос обяви заминаването си от Испания в понеделник на фона на продължаващо разследване на швейцарски и испански прокурори за банкови сметки, за които се твърди, че са на бившия монарх.

Вследствие на това Фелипе VI се отказа от всяко бъдещо наследство от баща си и го лиши от годишната му държавна субсидия от 194 232 евро.

Испанският премиер Педро Санчес заяви във вторник, че няма информация за местонахождението на бившия крал, докато кралското домакинство отказва да предостави каквито и да било подробности, твърдейки, че това е частен въпрос.

По-рано от вестник „ABC” заявиха, че бившият монарх е в Доминиканската република, но по-късно от страната опровергаха тази информация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!