На снимката : Хуан Карлос

Бившият испански монарх Хуан Карлос е заел пари от приятели и предприемачи, за да изплати 4,4 милиона евро данъци в Испания. Това съобщава „Ел Паис“. Според информацията, познати на бившия държавен глава са подписали договори за заем, включително в присъствието на нотариус, за да избегнат правни проблеми.

Хуан Карлос очевидно има добри приятели

Тази формула е избрана, за да се помогне на Хуан Карлос I, тъй като евентуално дарение би довело до необходимост от плащане на данъци в размер до 40%.

Въпреки че първоначално в списъка на доброжелателите е имало повече от 30 души, в крайна сметка цифрата била намалена на около 10. Тези, които отпуснали средства на почетния крал, не искали да разкриват имената си.

Всички договори за заем посочват лихвения процент (който може да бъде 0%) и датата на погасяване на дълга. Както уточнява изданието, последната точка е противоречива, като се има предвид, че Хуан Карлос I е на 83 години. Така, че той не може да бъде държан отговорен за дългосрочен заем. Освен ако след смъртта му наследниците му не поемат плащането.

В петък адвокатът на бившия държавен глава потвърди, че почетният крал е изплатил просрочените данъци в размер на 4,4 млн. евро. Според „Ел Паис“ това е недеклариран доход, чийто общ размер надхвърля 8 млн. евро. Става въпрос за разходи по полети с частни самолети. До 2018 г. те са били заплащани от бившия монарх от фонда на негов роднина.

Според вестник „Ел Мундо“ Хуан Карлос I е изплатил дълга си само за онези години, когато не е имал имунитет. Подадената декларация се отнася за периода от 2014-2018 г. Според вестника фондацията е плащала за частните полети на Хуан Карлос I от 2006 г. насам.

На 9 декември миналата година почетният крал вече плати в Испания просрочени данъци за периода от 2016 до 2018 г. в размер на повече от 678 000 евро.

Хуан Карлос абдикира миналото лято

На 3 август миналата година стана официално известно, че Хуан Карлос I, който беше държавен глава от 1975 до 2014 г., е информирал сина си, крал Филип VI, за решението си да напусне страната. Съобщено бе, че той се намира в ОАЕ

Хуан Карлос се възкачи на трона през 1975 г. след кончината на генерал Франсиско Франко. Той беше уважаван за ролята му в прехода на Испания от диктатура към демокрация. Неотдавнашните скандали обаче накърниха имиджа му и го принудиха да абдикира през 2014 г. Миналата година напусна и страната. Към момента срещу него се водят общо три разследвания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!