експлозия в Бейрут

16 служители на пристанището в Бейрут бяха задържани във връзка с експлозията, която опустоши града.

При взрива загинаха над 130 души, а други над 5 000 бяха ранени.

При анализ на видеозаписите от взрива в Бейрут е установено,че мощността му е приблизително 10% от тази на атомната бомба над Хирошима през 1945 г.

Досега са разпитани 18 души. Всички те са пристанищни и митнически служители, както и лица, отговорни за поддръжката в хангара, където от години се съхраняват 2 750 тона взривни материали.

По-рано ливанският външен министър Шарбел Уехбе заяви, че комисията по разследването на взрива има четири дни, за да определи кои са отговорните за случилото се.

Светът помага на Ливан

Европейският съюз обяви, че е отпуснал 33 милиона евро спешно финансиране на Ливан. От Европа изпращат още 8 тона и половина медицинско оборудване и италиански кораб болница.

Отделно Италия изпрати медици, пожарникари и над осем тона хуманитарна помощ.

Първа доставка на храна, вода и медицински изделия направиха американските военни. Предстои в следващите 24 часа от военната база „Ал-Удейд“ в Катар да пристигнат още два самолета, съобщиха от американското Централно командване.

Междувременно ливанските сили за сигурност използваха сълзотворен газ, за да разпръснат десетки протестиращи срещу правителството след експлозията. Сблъсъците станаха на улица в центъра, която води към парламента.

Местни медии съобщават, че недоволните са запалили огън, нападнали са магазини и са хвърляли камъни по силите за сигурност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!