връзките

Американските военни сили нанесоха въздушен удар, насочен към подкрепяните от Иран милиции в Сирия. Това са и първите военни действия, предприети от администрацията на Байдън.

Пентагонът заяви, че атаката е в отговор на предишни атаки срещу американски и коалиционен персонал в Ирак, предаде АФП.

Сатава ясно, че със своята акция САЩ са унищожили“множество съоръжения“, използвани от иракски бойни групи. При предприетите военни действия са били убити 22 бойци от проирански въоръжени групировки. Това предаде ДПА, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

По досегашна информация ссички загинали са от спонсорираната от Ирак държавна сила „Хешед ал Шааби“.

По-рано говорителят на Пентагона Джон Кирби заяви, че действията на САЩ са „пропорционален военен отговор“, предприет заедно с дипломатически мерки, включително консултации с коалиционни партньори.

„Операцията изпраща еднозначно послание: президентът Байдън ще действа, за да защити американския и коалиционния персонал“, каза Кирби. „В същото време ние действахме по начин, който има за цел да деескалира цялостната ситуация в Източна Сирия и Ирак.“

Кирби каза, че въздушните удари на САЩ „унищожиха множество съоръжения на граничен контролен пункт, използвани от редица подкрепяни от Иран бойни групи“, включително Катаиб Хизбула и Катаиб Сайид ал Шухада. САЩ обвиниха Катаиб Хизбула за многобройни атаки, насочени към американския персонал и интереси в Ирак в миналото.

По-рано този месец цивилен беше убит при ракетна атака срещу американски цели. Член на американската служба и още петима души също бяха ранени, когато ракетите удариха редица позиции в Ирбил, включително база, използвана от ръководената от САЩ коалиция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!