Джо Байдън

Веднага, след като встъпи в длъжност, новият президент на САЩ Джо Байдън отмени 15 решения на предшественика си Доналд Тръмп. Първият телефонен разговор на Байдън с чуждестранен лидер ще бъде с канадския премиер Джъстин Трюдо.

Байдън подписа редица укази, меморандуми и директиви за агенциите,  предприе и обещаните стъпки за справяне с пандемията на коронавируса като отмени някои от политиките на Доналд Тръмп.

Първото му действие бе да промени изцяло подхода, предприет от Тръмп за справяне с пандемията, който многократно омаловажаваше вируса. Байдън също така разпореди и да се създаде координатор за реакция на коронавирус, за да наблюдава усилията на Белия дом за разпространение на ваксини и медицински консумативи.

Байдън спря строителството на граничната стена с Мексико на Тръмп, отмени и забраната за пътуване, насочена предимно към мюсюлмански страни.

Сред първите документи, които подписа новият стопанин на Белия дом беше за връщане на САЩ в Парижкото споразумение за климата.

 

Ето и първите стъпки на Байдън в Белия дом

Коронавирус

Байдън стартира „100 Day Mask Challenge“, който изисква от американците да носят маски в продължение на 100 дни. Той изисква маски и физическо дистанциране във федерални сгради, на федерална земя и от правителствените служители и призовава щатските и местните правителства да направят същото.

Байдън анулира и оттеглянето на САЩ от СЗО като д-р Антъни Фаучи става ръководител на делегацията на Вашингтон в организацията

Създава позицията на координатор по covid-19, който се отчита директно на Байдън и управлява усилията за производство и разпространение на ваксини и медицинско оборудване.

Икономика

Удължава съществуващия национален мораториум върху изгонването поради неплащане на наем и ипотечните взимания поне до 31 март

Удължава съществуващата пауза при плащанията на студентски заеми и лихвите за американци с федерални студентски заеми поне до 30 септември

Околна среда

Присъединява се към Парижкото споразумение за климата, процес, който ще отнеме 30 дни. Отменя нефтопровода Keystone XL и поръчва на агенциите да прегледат и анализират повече от 100 действия на Тръмп по отношение на околната среда

Равенство

Отменя решение 1776 г., на администрацията на Тръмп и нарежда на агенциите да преразгледат действията си, за да гарантират расова справедливост. Предотвратява дискриминацията на работното място въз основа на сексуална ориентация или полова идентичност

Имиграция

Отмяна на ограниченията на администрацията на Тръмп за влизане в САЩ за притежатели на паспорти от седем мюсюлмански държави. Отмяна на разширяването на прилагането на имиграционни мерки в САЩ. Изграждането на граничната стена спира след завършване на националната декларация за извънредни ситуации, използвана за нейното финансиране. Удължава отлаганията за депортиране и разрешения за работа на либерийци със сигурно убежище в САЩ до 30 юни 2022 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук