тестове положителни COVID-19

482 са новите случаи на заразени с коронавирус според Единния информационен портал. Направени са 8 057 теста, от които 3676 са PCR и 4 381 са антигенни. Положителен резултат са дали съответно 302 и 180 или 5,98%.

Най-много положителни тестове са регистрирани в столицата – 106, следва Пловдив с 48 и Хасково с 33.

За пореден ден броят на излекуваните многократно надвишава този на заразените – 4 600, което намалява и броят на активните случаи до 29 660. 3 220 са хоспитализираните, от които 327 са в интензивни отделения.

За изминалото денонощие са починали 37 души.

Продължава и ваксинацията. За последните 24 часа са имунизирани 1901, с което общата бройка на получилите ваксина е 24 127

Днес ще стане ясно решението на здравните власти за противоепидемичните мерки, които ще продължат да бъдат в сила в страната ни по време на COVID-епидемията. Решението се очаква да бъде оповестено на редовния брифинг на Националния оперативен щаб  и министъра на здравеопазването, а разхлабването на мерките в определени сектори и за определени бизнеси вече беше обсъдено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.

Досега ресторанти, барове, молове и фитнеси бяха затворени, като бе разрешена само  доставка на храна за вкъщи. От ресторантьорския бранш вече поискаха да отворят врати на 1 февруари, при капацитет от 50% и настояха да работят поне до 23.30 вечерта.

Трайните тенденции със справянето със заболеваемостта от COVID-19 позволяват на 4 февруари, от началото на втория учебен срок, по определена схема да бъде възстановено и присъственото обучение на ученици от 5-и до 12-и клас.

Очаква се да стане ясно и дали разхлабването на мерките за фитнесите и спорта ще се въвежда паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!