В четвъртък се решава дали ресторантите отварят на 50%, а моловете – без детски кътове, стана ясно от работно посещение при премиера във връзка с разхлабване на противоепидемичните мерки в определени сектори и бизнеси.

Окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде докладвано на премиера Борисов в четвъртък, но при отбелязване на нов ръст на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения, ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати.

Борисов акцентира върху определянето на възможността ресторантите да могат да работят с капацитет от 50% до 22.30 часа вечерта.

„Не на последно място трябва да се помисли и магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, уточни премиерът.

Акцент е, че това ще е без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове.

Припомняме, че вчера ресторантьори заплашиха с гражданско неподчинение по модела на Италия чрез едновременно отваряне въпреки забраните. Едно от условията им е до 2 седмици не се вземе оконателно решение за техния бранш.

Трайните тенденции със справянето със заболеваемостта от COVID-19 позволяват на 4 февруари, от началото на втория учебен срок, по определена схема да бъде възстановено присъственото обучение на ученици от 5 до 12 клас.

„Много важно е да бъде изготвен план, по който да бъдат върнати в клас учениците по определена от министъра на образованието и от министъра на здравеопазването схема“

изиска премиерът Борисов в хода на работното съвещание. По думите на премиера разхлабването на мерките за фитнесите и спорта трябва да се въвежда паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.

Министър-председателят добави, че настоящите са доказали, че чрез тях се намалява натискът върху болниците и се спасяват човешки животи и здраве.

„Ситуацията в страната е нормална, броят на новите случаи е 570. Отчитаме леко покачване на процента на новозаболели с приблизително с 1 на ст, като новохоспитализираните лица са 86“, докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на работното съвещание.

Той добави, че правилно е било взето решението от получените в страната ваксини да бъдат поставени само половината от тях като се запази останалото количество за втората доза, тъй като в момента се наблюдава забавяне на поръчаните от Европейската комисия ваксини за държавите членки заради производители.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!