Борис Бонев е независим общински съветник. Той е сред инициаторите на „Спаси метрото” и „Спаси София”. Завършил е бакалавърска степен по мениджмънт в СУ и магистратура по Иновации и технологии в Сорбоната, Париж. Почитател на релсовия транспорт от малък, Борис е активен радетел за разширението на релсовата система на София, включваща метро, трамваи и градски влакове.

Г-н Бонев, какво показва новият бюджет на столицата? Защо не беше представен предварително на общинските съветници?

С новия бюджет за София получаваме „още от същото“. Приоритет е всичко, което означава, че нищо не е приоритет. Нямаме наченка за реформа. При внимателно сравнение на числата става ясно, че този бюджет твърде много напомня на първоначалния бюджет за 2020-та преди да ни удари пандемията.

Коронавирусът и нужата от физическо дистанциране беше благодат за ГЕРБ и за това да няма дебат при приемането на важни документи и дебат с опозицията. Не знам какво наложи липсата на предварителни консултации. Мога да прогнозирам какво ще се случи – ще има предложения от опозицията, те ще бъдат отхвърлени и след това ГЕРБ ще ни обвинят, че не сме конструктивни. Всъщност тези, които не търсят опозицията, за да намерим обща среда на действие, особено в толкова важни години и безпрецедентна криза, са ГЕРБ.

Реалистичен ли е бюджетът? Ще може ли да се изпълни приходната част?

Той е най-високият до момента. Нека не мислим, че общината си е свършила добре работата да осигури собствени приходи. Кризата се отразява много тежко върху бюджета както на общината, така и на живущите тук. Но има много места, чрез които да се оптимизират средства. Например таксата разрешително за строеж е 10 лв/кв. метър при средна цена на продажба на апартаменти – 2400 лв/кв. Приносът на инвеститорите е под 1%. В същото време наемателите и живущите очакват да има добра квартална инфраструктура. За сравнение в Скопие е 150 лв/кв.м, а в Белград – 400 лв/м.кв. Има абсурдно ниски данъци и такси на фона на очакванията на резултатите. Разбира се, не е важно само размерът на таксите, но и на това как се харчат – никой не е склонен да плаща повече, ако то не се изразходва правилно. Например данъка за колата ми е 21 лв, което ми дава право да карам една година, което са 3 кутии цигари.

Приоритет е строителството, но има заем от 60 млн. евро, приоритет са детските градини, но с подаяние от държавата. Големият проблем е неамбициозната приходна  част и липсата на реформи в разходната. Когато махнем от 1.88 млрд. лв. всички пари, които са държавно делегирани. За тези пари общината е просто посредник. Като махнем европейските фондове и взетите кредити, столична община успява сама да докара около 40%. Това е абсурдно малко. През годините като представител на неправителствена организация, която се занимава с проблемите на София, съм настоявал да се обърне внимание на приходната част.

Тази година ще влезе ли общината в кварталите? Все още в скъпи квартали с луксозно строителство липсва базова инфраструктура?

Отговорът ми е не. В бюджета за тази година по никакъв начин не си личи, че това ще бъде сред приоритетит. Имаше инициатива за премахване на калните точки в кварталите – за това са отделени 1 милион, което не знам дали ще тигне и за 4, 5 кални точки при стотици. Това е и причината в моето становище за бюджета – ще предложа увеличаване на тази графа, защото само така кварталите ще започнат да приличат поне на нещо. В момента и новите и старите квартали са кочина. Други градове в България показват как може с цялостното обновяване на цели квартали да се постигне една по-добра среда. Тук продължава да се работи на парче всяка година, решението е да се работи наведнъж квартал по квартал с всички елементи – цялостен подход. Всяка година трябва да се правят няколко такива квартала.

Какво се предвижда по още един проблем, който няма да спре да бъде актуален – замърсеният въздух. Кога ще започнат да се мият улиците и да се въведе по-екологично отопление?

Точно, защото замърсеният въздух е един от основните проблеми, се отделят 350 млн. лв., за инсенератор за горене на боклук на 2 км от центъра на града.

За почистването – докато то се извършва от фирми на мутри с прякори, ще бъде много трудно те а бъдат накарани да вършат качествена работа. От Столичния инспекторат са ми разказвали доста чудовищни неща по отношение на силата, която тези фирми имат да определят политиките на общината, но не обратното. Разпределят се 450 млн.лв за един мандат и то само за почистването – това е наследството на Борисов. Фандъкова се кълнеше, че ще премахне Вълка.

Витоша, с която софиянци са не само географски, но и емоционално свързани, ще бъде ли върната на софиянци до следващата зима?

Не е възможно да стане – дори чисто процедурно. Големият проблем на София е, че общинското предприятие „Въжени линии” беше приватизирано от Витоша ски. В комисията за избор на приватизатор е била и Йорданка Фандъкова преди повече от 15 години. Тя много добре знае какви са били условията и как се е стигнало до ситуацията всички съоръжения, освен Симеоновския лифт, да не работят.

Скептик съм за мерките, които се предприемат и заплахите към фирмата, че ще бъде накарана да действа. Когато една фирма е доказала, че е ненадежден партньор, който очевидно не желае да инвестира и да поддържа тези съоръжения, решението е тази фирма да бъде изгонена от планината. Има юридически становища, според които това е възможно да се направи с премахване на съоръженията, понеже Витоша ски е техен собственик, но не и собсвеник на земята под тях. Те са опасни и могат да бъдат премахнати със заповед на ДНСК.

При Драгалевския лифт – там няма как да стане с ремонт, има нужда от подмяна. Аз нямам против строежа на лифтове в планината, когато са съобразени с екологичните особености и когато се извършва от партньори, на които хората имат доверие.

Това, което общината може да направи е да осигури повече автобуси, особено лятото и уикенда. Факт е, че те са препълнени. През 80-те е имало автобус от НДК до Витоша на всеки 3 минути, а сега има по 2-3 на час.

Какви ще бъдат вашите предложения при приемането на новия бюджет?

Ще бъде важно да се отделят повече средства за базовата инфраструктура – цялостен ремонт на бул. цар Борис III, също и за започване на проект за трамвай до кв. Орландовци. Ще се стремим и към довършване на проекта „Люлин градина”. Ще предложа и повече пари за градски транспорт и линия 173 по бул. Тодор Каблешков, линия 194, която да свързва квартали като Слатина, Редута и Студенстки град.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук