коронавирус, маска

Американски учени разбиха на пух и прах мита за вредата от носенето на защитни маски, пише „The Philadelphia Inquirer“, позовавайки на експерти от здравното министерство на САЩ.

Заради продължителното им използване хората си мислят, че носенето на предпазни маски е вредно, но притесненията им са безпочвени. Много хора трудно могат да проумеят ползата от тези защитни средства.

„Хората се опитват да си измислят причини, за да не носят маски и поставят под съмнение медицинските изследвания“, твърди Равина Кулар – експерт в Американското общество по инфекциозни болести (IDSA).

Още една заблуда

Другата заблуда е свързана с риска да се разболеете заради това, че носите средство за защита. Лекарите до момента не разполагат с данни, че маската може да стане причина да заболеете.

Медиците обясняват, че защитната функция на маските е налице, когато ги носи голяма част от населението.

Според експертите, маските не осигуряват пълна защита от коронавируса, но все пак служат за бариера и задържат разпространението на инфекцията във въздуха. Това бе потвърдено наскоро и експериментално от учени от Хонконг.

Учените предупреждават, че носенето на респираторни маски може да повиши нивото на въглероден диоксид в кръвта, затова трябва да се правят паузи при използването им.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!