коронавирус, COVID-19

Учени от университета в Хонконг доказаха ефективността на използването на защитни маски за предотвратяване на заразяване с коронавирус, предаде ТАСС.

Група микробиолози, ръководена от професор Юън Куок-Юн, използваха специално съоръжение , състоящо се от няколко клетки, в които са поставени групи от гризачи. С помощта на вентилатори се симулира ситуацията с разпространението на вируса от болни животни към здрави, докато за прегради се използват обикновени хирургически маски.

В първия експеримент, който се проведе без използване на маските, коронавирусната инфекция се е предала на 8 от 12 здрави хамстера. В този случай вероятността от безконтактна инфекция е била 67%.

Когато в клетката са инсталирана като бариери маски, само два от дузина здрави хамстери от съседна клетка са се заразили (17

Коментирайки резултатите, професор Юън Куок-Юн отбеляза, че някои експерти са били скептично настроени към ефективността на маските в борбата срещу пандемията COVID-19. „Въпреки това, нашият експеримент даде ясен отговор: това, в което вярвахме, се оказа вярно“, каза той. Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в научното списание Clinical Infective Diseases.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук