На снимката: Угур Шахин /Уикипедия/

Един от учените, стоящи зад коронавирусната ваксина, за която е установено, че е 90 процента ефективна, каза, че „ако всичко продължи да върви добре … може да имаме нормална зима през следващата година“.

Съоснователят на BioNTech Угур Шахин заяви в неделя пред Би Би Си, че „тази зима ще бъде тежка“ и ваксината „няма да има голямо влияние върху броя на заразените“. Но той каза, че „ако всичко продължи да върви добре“, целта е да доставим повече от 300 милиона дози от ваксината преди „април следващата година, което може да ни позволи да започнем да оказваме въздействие“.

Той добави, че „това, което е абсолютно важно, е да получим висок процент на ваксинация преди есента/зимата следващата година … така че всички подходи за ваксинация и имунизация трябва да бъдат изпълнени преди следващата есен – и аз съм уверен, че това ще се случи, защото редица компании за ваксини ни помагат да увеличим предлагането – за да можем да имаме нормална зима през следващата година.“

BioNTech и Pfizer потвърдиха в сряда, че са приключили сделка за Европейската комисия за закупуване на до 300 милиона дози от тяхната коронавирусна ваксина. Компаниите обявиха, че в понеделник е установено, че тяхната ваксина е 90 процента ефективна.

„Като компания, основана в сърцето на Европа, ние с нетърпение очакваме да я предоставим на милиони хора след одобрение от регулаторите“, написа Шахин в изявление.

В неделя той каза също, че компанията му не е получила никаква помощ от операцията Warp Speed /публично-частно партньорство, за улесняване и ускоряване на разработването и производството на ваксина срещу вируса SARS-Cov-2 – бел. ред./ ​​на правителството на САЩ, както твърди Доналд Тръмп.

„От самото начало решихме да останем независими“, каза Шахин, „за да гарантираме, че … сме в състояние да доставим ваксината до всяко място на планетата, където е необходимо. Затова не получихме пряка подкрепа от Операция Warp Speed.“

Въпреки че Pfizer не прие пряко финансиране от операция Warp Speed ​​за изследвания, правителството на САЩ обеща да закупи ваксината на стойност 1,95 млрд. долара чрез програмата Warp Speed, ако бъде одобрена, като ключова гаранция.

През юни BioNTech си осигури заем от 100 милиона евро от Европейската инвестиционна банка за увеличаване на производствения капацитет.

На въпроса на Андрю Мар от Би Би Си дали хората трябва да очакват да имат „годишна ваксинация за COVID-19“ по подобен начин на годишната ваксина срещу грип, Шахин каза, че „при грипа, с който се справяме всяка година, имаме различен щам или различни щамове“, докато въпреки че COVID-19 има „някои мутации“, засега „мутациите са много отчетливи и не очаквам, че вирусът ще има драматична промяна.“

„Единствената причина за подсилващи имунизации ще бъде, ако осъзнаем, че няма защита след една година /от момента на ваксинирането/ … може да се окаже, че е нужна имунизация всяка година, всяка втора година или дори на всеки пет години.“

Шахин каза още на Мар, че той и главната медицинска директорка на BioNTech Йозлем Тюречи – те са семейна двойка – са отпразнували новината за успеха на ваксините с чаша чай.

Текст: „Политико“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук