Слънце

Кое е това, което е пет пъти по-горещо от повърхността на Слънцето? Отговорът е … мълнията. Това е краткотрайно явление, за което е установено, че въздухът около него за част от секундата се загрява до приблизително 30 000 ºC, превръщайки се в най-високата температура на Земята, съобщава изданието “Muy interesante”.

Как е възможно мълнията да е по-гореща от повърхността на Слънцето? Там е ключът. Говорим за повърхността, а не за цялото Слънце. Първо, важно е да осъзнаем, че повърхността на слънцето всъщност е най-студеният му слой. Ако се потопим в ядрото му, ще открием плазмени температури от около 15 милиона келвина, приблизително 27 милиона градуса по Фаренхайт или 15 милиона градуса по Целзий.

А на повърхността на земята?

Това е Национален парк „Долината на смъртта“ в Калифорния (САЩ).

„Долината на смъртта“ отчете през август 2020 г. това, което би могло да бъде най-високата температура, която някога е била регистрирана на Земята: 54,4 ° C.

Предишни топлинни рекорди

Отчитането от август 2020 г. е записано в „Furnace Creek“ в Долината на смъртта, но преди това най-високата регистрирана температура на Земята е била 54 ° C, също в Долината на смъртта, но през 2013 г., въпреки че някои съвременни експерти по климата твърдят, че това измерване вероятно е грешно.

Истината е, че последното десетилетие се утвърди като най-горещото, регистрирано някога и тази тенденция се очаква да продължи.

Вижте обаче къде обикновено са най-високите температури на света!

Топ 10 най-горещите места в света :

1. Долината на смъртта, Калифорния, САЩ – Температура, достигнала 54,4 ° C

2. Кебили, Тунис – Счита се, че най-високата регистрирана температура е била 55 ° C, регистрирана през 1931 г., но тези данни, предвид времето и методиката, се подлагат на съмнение.

3. Митриба, Кувейт – Проверен температурен рекорд от 54 ° C е установен през 2016 г.

4. Турбат, Пакистан: Температура достигнала 53,7 ° C през 2017 г.

5. Далол, Етиопия – Този град има едни от най-високите средни температури в света за населено място

6. Азизя, Либия – Този град е държал рекорда за едно от най-горещите места в света. През лятото може да надвиши 48 ° C.

7. Уади Халфа, Судан: Юни е най-горещият месец, с върхове над 43º

8. Дашт-е Лут, Иран: Това е едно от най-горещите места на планетата. Сателит на НАСА документира повърхностни температури в пустинята Лут до 71 ° C, най-високата температура, документирана някога на повърхността на Земята.

9. Бандар-e Махшахр, Иран – Смята се, че това е мястото с втория най-висок индекс на топлина в света.

10. Гадамес, Либия – Тук е записана температура от 55 ° C, въпреки че находката не е потвърдена официално.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!