Таксиметрови шофьори

Таксиметровите автомобили трябва да бъдат не по-стари от 15 години, реши окончателно Народното събрание с промени в Закона за автомобилните превози, предаде БГНЕС. Специализираният транспорт, който превозва деца и ученици обаче ще може да използва бус лентата за по-бързо придвижване, записаха народните представители.

Депутатите приеха още таксиметров превоз да може да се извършва от автомобили, за които не са изтекли повече от 15 години от датата на първата регистрация.

Приетите промени в Закона регламентират и придвижването с популярните в коронакризата електрически тротинетки, като водачите ще са задължени при движение в тъмните часове или при намалена видимост да ползват светлоотразителни елементи върху облеклото си, както и задължително с включени светлини.

Придвижващите се с такова превозно средство са длъжни още да се движат и по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава – възможно най-близо до дясната граница на платното за движение. На водачите на електрически тротинетки е забранено да се движат по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50km/h. Ограничението обаче не се прилага за улици с изградена велосипедна инфраструктура. Водачите на тротинетки не могат да се движат в зони, забранени за влизането на велосипеди, както и да се движат по пътна лента или платно за движение само на превозни средства от редовните автобусни линии.

Депутатите въведоха ограничения в скоростта за водачите на е-тротинетки. Те няма да могат да развиват скорост по-висока от 25 km/h. На водачите на електрически тротинетки е забранено да превозват други лица, както и да управляват без да държат кормилото с ръце, а ако водачът е под 18 години, то задължително трябва да ползва каска.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук