аутобан, магистралата, път

Максималната скорост на магистралите в България да бъде намалена до 130 км/ч, вместо настоящите 140 км/ч.

Това може да стане факт, ако бъдат приети промени в Закона за движение по пътищата, внесени от правителството в оставка на 8 април.

Промените предвиждат също скоростта по скоростните пътища да бъде ограничена от 120 км/ч на 110 км/ч.

В мотивите към законопроекта се посочва, че скоростта е сред основните фактори за безопасността по пътищата и пътния травматизъм.

Превишената и неадекватна скорост е причина за една трета от пътните инциденти със загинали в Европейския съюз. Според данни на European Transport Safety Council (ETSC) – Европейски съвет за транспортна безопасност, всяка година повече от 2100 човешки живота могат да бъдат спасени, ако средната скорост на движение по европейските пътища се намали само с един километър в час, се посочва в мотивите.

Въпреки че магистралите са пътища с висока степен на безопасност, по тях често стават фатални катастрофи. Статистиката показва, че за периода от 2010 до 2022 година по българските магистрали са загинали 561 души.

В промените е въведено и понятието за средна скорост, на базата на която ще се налагат санкции.

По този начин за установяването на превишаване на средната скорост ще се счита нарушение на участъка от пътя, за който е установено превишаването, пише „Сега“.

Контролът на средната скорост ще се осъществява чрез техническите средства на електронната система на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Направено е и предложение 17-годишните да могат да взимат шофьорска книжка, но с условието да шофират с придружител.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук