протест, Турция

Искания за свобода и демокрация изкараха хиляди турци по улиците на Истанбул в събота. С лозунги „Работа, хляб, свобода” хората изразиха недоволството си срещу управлението на президента Реджеп Ердоган, заради което турската лира се срина и доведе страната до икономическа криза.

протест, Турция

На плакатите снощи се четеше още: „Кризата си е тяхна, улицата е наша“ и „Харизан“, което на турски означава юни (припомняне на масовите демонстрации от 2013 година срещу политиката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, които бяха породени от протестно движение срещу проекта за застрояване на парка Гези в Истанбул.)

Хилядите хора по истанбулските улици бяха съпроводени от множество полицаи. Отзовали се на призива на Конфедерацията на синдикатите на трудещите се в държавния сектор, демонстрантите бяха пристигнали от различни райони на Турция.

протест, Турция

Преди една седмица няколко хиляди души демонстрираха в Диарбекир, в югоизточната част на Турция, протестирайки срещу силното повишение на цените през последните месеци.

протест, Турция

Икономическото положение в Турция силно се влоши през последните седмици – инфлацията достигна 25,24 процента през октомври, което е 15-годишен максимум.

От януари 2018 година турската лира е изгубила 22,5 на сто от стойността си спрямо долара.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!