Горната камара на италианския парламент подкрепи правителството на премиера Джузепе Конте по време на гласуването на вот на доверие.

В полза на кабинета гласуваха 167 парламентаристи, 78 – против, а други трима са се въздържали.

Вотът беше свързан с одобрението на законопроекта за бюджета на страната за 2019 г., или по-скоро на голям пакет с изменения в неговия текст.

Става дума за документ, преработен според искането на Европейската комисия, в който са променени ключови показатели – бюджетният дефицит и прогнозата за икономическия растеж.

Освен това пакетът от поправки включва редица мерки за намаляване на разходите, които позволяват да се изискват допълнителни средства в бюджета.

По-рано правителството съгласува основните положения по бюджета с ЕК, която отначало отхвърли първоначалното предложение на Рим и заплаши, че ще започне процедурата по санкциониране.

В резултат бюджетният дефицит бе намален от 2.4% на 2.04%, а прогнозата за икономически растеж от 1.5% на 1%.

Обсъждането в Сената бе съпроводено от протести на опозицията, която обвинява правителството за свеждане до нулева ролята на парламента – процедурата за изразяване на доверие изключва всякакво обсъждане на законопроекта.

В случай, че едно или друго предложение на кабинета не получи подкрепа от мнозинството, той е длъжен да подаде оставка.

Бившият министър-председател, който сега е пожизнен сенатор и виден икономист Марио Монти, заяви, че досега нито един проектобюджет не е претърпявал такова влияние от ЕК.

Сегашното правителство, в състава на което са движението „5 звезди“ и „Лига“, обаче твърди, че предложението им за бюджет за първи път през последните години е независимо и отчита изключително интересите на италианците.

ЕК настоя за изменения, защото се опасява, че Рим ще увеличи своята и така висока външна задлъжнялост, поставяйки под заплаха еврозоната.

След гласуването в Сената, бюджетът трябва да бъде одобрен в долната камара до края на годината.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!