България е твърдо поела по пътя на еврото, заяви заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за еврото и социалния диалог, Валдис Домбровскис.

Той взе участие в 13-ата годишна среща на българския бизнес с правителството, организирана от „Капитал“, на която се обсъждат важните реформи и ангажименти, които страната ни трябва да направи, за да гарантира приемането на България в ERM2 и последващата интеграция в съюза.

В изказването си той увери, че сътрудничеството за въвеждането на единната европейска валута в страната ни „въври гладко и по план“.

„Еврозоната е по-силна откогато и да било“, категоричен бе заместник-председателят на Европейската комисия. Той отбеляза, че в България мнозинството от хората подкрепят въвеждането на еврото, а за пример даде родната си страна Латвия, където това не е било така.

„Еврото е силна, стабилна и удобна валута“, смята Домбровскис, който очерта основните ползи за страната ни от евентуалното му въвеждане у нас.

Според него ползите от еврото ще бъдат както за бизнеса, така и за потребители, защото то е валута, почиваща на ясни правила и институции. Въвеждането му се очаква да повиши репутацията на страната ни, както и да стимулира икономическите дейности вътре в нея. Европейската централна банка (ЕЦБ) също демонстрира своята ангажираност в процеса.

„Ниската инфлация дава възможност за предсказуемост и се гарантират ниски лихвени проценти, което е от полза за бизнеса“, отбеляза още Домбровскис.

Важно е да се отбележи също, че еврото е и удобна валута, защото се използва от над 340 млн. души в Европа, което улеснява счетоводството и стимулира икономическата дейност и обмен. Бизнесът ще намали и разходите си за обмен на валутите, а от въвеждането на еврото ще има и редица непреки дивиденти.

„В туризма също е много полезно, а в България това е разрастващ се сектор“, допълни още заместник-председателят на ЕК.

Той отбеляза, че Европа се чуват и различни критики към единна валута.

„Вярно е, че още от старта си имаше слаба координация, но постепенно бяха въведени различни начини на контрол и баланси, за да се подпомагат по-уязвимите държави-членки“, обясни той и припомни, че еврото е единната европейска валута вече 20 години, а за този период е извървян дълъг път на развитие.

ДИСЦИПЛИНА ЗА БАНКОВИЯ СЕКТОР

Според министър-председателя Бойко Борисов, който също присъства на днешния форум, въвеждането на еврото у нас ще дисциплинира банковия сектор.

Според премиера темата за въвеждането на еврото като официална валута в страната е изключително важна, а в нея влизат и възможните ефекти от това върху държавата, потребителите и бизнеса.

„Критиците към присъединяване на България към Еврозоната казват, че щели да се вдигнат цените. Да де, но държавите, на които искаме да приличаме, всичките са с евро. Второ – бих задал контра въпрос. Кои се плашат от въвеждането на еврото и защо? В Банковия съюз и Еврозоната нито централните банки, нито банките в съответната държава могат да си позволяват волности. Защо ни страх тогава да дисциплинираме този сектор? Той е толкова важен за всеки един от нас“, категоричен е премиерът.

Той подчерта, че присъединяването на страната ни към Еврозоната ще доведе до редица благоприятни ефекти, сред които по-ниски лихви по кредите, стабилна банкова система и много други.

И вчера по време на дискусия в представителството на ЕК и ЕП в България, в която Домбровскис взе участие, той даде положителни сигнали и вдъхна оптимизъм на страната ни, че се движи с твърди стъпки към приемането на единната европейска валута.

От своя страна министърът на финансите Владислав Горанов поясни, че България може да влезе в еврозоната и преди края на 2022 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук