Европейската агенция по лекарствата, хакери, "Му"

Министерският съвет е внесъл кандидатурата на София за седалище на Европейската агенция по лекарствата European Medicines Agency (ЕМА) и предлага ведомството да бъде настанено в София Тех Парк. В момента седалището на агенцията се намира във Великобритания и след Брекзит се търси нов домакин.

Сред останалите кандидатите са Стокхолм, Милано, Амстердам, две места в Белгия – Дигем (Фландрия) и Льовен-ла-ньов (Валония), и Румъния.

„Това решение отразява ангажимента на България към общите европейски ценности и основополагащи принципи, както и волята на нашата страна да продължи да допринася конструктивно за утвърждаването на целите на европейските политики, включително в областта на общественото здраве”, се посочва в официално писмо на министър-председателя Бойко Борисов до председателя на Европейския съвет Доналд Туск и до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

В писмото се изтъкват предимствата на българската столица като локация за ЕМА и се изразява очакване кандидатурата на София да бъде посрещната и оценена положително.

 До 30 септември Европейската комисия ще извърши преглед на внесените кандидатури. Решението за новия дом на ЕМА трябва да бъде взето през ноември. Още по темата  ТУК:

ПРОФ. ТАТЯНА БЕНИШЕВА : Битката за ЕМА ще е тежка и сложна

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук