Предстои преместването на централата на Европейската агенция по лекарства (EMA), която сега е ситуирана в Лондон и след Брекзит ще бъде релокирана в държава – членка на ЕС.

Очаква се тази стъпка да бъде направена до 27.03.2019 г. Повечето държавите в Съюза вече официално са заявили своя интерес към ЕМА, но „битката” ще бъде тежка и сложна.

ЕМА  е аналогична на парламент за ЕС в сферата на фармаиндустрията. Институцията като генерира огромен имидж, влияние и финансови средства.

Ползите, които ще придобие новата държава – домакин са повече от огромни – икономически, политически и социални, факт, който безусловно ще повиши жизнения стандарт на новата държава – домакин на ЕМА.

Акцентирам специално върху факта, че през 2018 г. България ще председателства Съвета на ЕС – ситуация, която ни дава предимство и възможност да сме в пряк контакт с взимащите решения в тази област.

България има много предимства за потенциален домакин на ЕМА, които следва да бъдат презентирани аргументирано пред ЕС, за да успеем да участваме като равностоен кандидат във вече случващата се надпревара. Част от нашите предимства:

  • Изключително добре развити информационни технологии, спрямо цена и качество на услугата, които са водещи в ранг-листата в ЕС;
  • Липса на иновативна индустрия в България. Ситуирането на ЕМА в страна с иновативна индустрия ще доведе до предимство на която и да е местна иновативна индустрия, спрямо останалите производители на лекарства. България е държава само с генерични производители и е изключена от подобен конфликт.
  • Добра инфраструктура от административни сгради, хотели, жилищни сгради, както и регулярни полети на самолетни компании.

 В България няма ситуирана европейска агенция.

 ЕС следва да има баланс в ситуирането на институциите.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук