София обмисля собствена кандидатура за седалище на Европейската агенция по лекарствата, стана ясно в края на седмицата от изявление на министъра на здравеопазването Николай Петров на среща с министъра за социалното осигуряване в Министерството на здравеопазването и социалните грижи на Швеция Аника Шрандал. Шрандал е представила кандидатурата на Швеция да стане адрес на европейския лекарствен регулатор.

Седалището на ЕМА сега е във Великобритания и след Брекзит се търси друга европейска държава, в която да се премести международната агенция.

През април служебният премиер Огнян Герджиков коментира темата за ЕМА в България, като каза, че евентуално предложение от името едновременно на България и на Румъния, би имало по-голям шанс.

Радетелят на идеята европейският лекарстван регулатор да бъде в София е проф. Татяна Бенишева, председател  на Българската асоциация за лекарствена информация (БАЛИ), повече от 10 години работи в сферата лекарствена регулация.

Тя бе първият глас у нас, който след Брекзит обърна внимание, че излизането на Великобритания от ЕС ще наложи авторитетната институция ЕМА да се изтегли от Острова и че страната ни има позиции и авторитет да стане новият щаб.

Привличането на ЕМА в България означава не само изключителен световен престиж на агенцията. Бихме спечелили световен авторитет и финансов ресурс– 300 млн. евро годишно, с които Агенцията оперира.

Печелим активни контакти в сектора на фармацевтичната индустрия, ползи за родното лекарствено производство чрез  разширяване на неговия кадрови и експортен потенциал. Печелим  разрастване на експертизата чрез обмен на кадри на българската Изпълнителна агенция по лекарствата.

Полза е и това, че промяната на мястото на централата на ЕМА ще бъде последвано от миграция на големи консултантски и фармацевтични компании, а те разрешават лекарствата в Европейския съюз по централизирана процедура.

Преместването на агенцията е свързано със сериозни интереси за страните в съюза, подчерта още през 2016 г. проф. Бенишева. Подчертава това и днес, специално за Дебати.бг.

В Европейския съюз на лекарствата се падат финансови средства, които са няколко пъти повече от целия вътрешен продукт на България.

Коментар по темата ТУК:

ПРОФ. ТАТЯНА БЕНИШЕВА : Битката за ЕМА ще е тежка и сложна

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук