F-16 block 70

България вече е сред страните, които ще могат да купуват военни продукти и услуги от САЩ с разсрочено плащане, става ясно от съобщение на Министерството на отбраната. Това е следствие от сключването на договора за придобиване на 8 изтребителя F-16 за българската авиация, гласи публикацията.

България плати 2,2 милиарда лева наведнъж за сделката за изтребителите, чийто срок на изпълнение е до началото на 2027 година, макар че самите самолети трябва да бъдат получени две години по-рано. Съобщението на американската страна до българското министрество на отбраната маркира голям пробив в отношенията на доверие и „ще позволи на Министерството на отбраната да прилага гъвкава схема за финансиране при придобиване на отбранителни продукти и услуги и да намали ресурсното натоварване на бюджета за отбрана през следващите години“.

Ето и пълният текст на съобщението:

„В резултат на подписаните до момента договори по Програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ (FMS) за придобиване на самолети F-16 и други отбранителни продукти в Министерството на отбраната е получено писмо от Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната на Департамента по отбрана на САЩ (DSCA), че Република България е включена в списъка на страните, които могат да заплащат разсрочено (на вноски по тримесечия) дължимите суми при сключване на нови договори по FMS.

Следва да се отчита, че DSCA ще прилага възможността за разсрочено плащане в зависимост от продължителността на договора и обема на доставяните отбранителни продукти.

Това ще позволи на Министерството на отбраната да прилага гъвкава схема за финансиране при придобиване на отбранителни продукти и услуги и да намали ресурсното натоварване на бюджета за отбрана през следващите години.“

България трябва да придобие общо поне 16 /8+8/ нови изтребителя, за да покрие нуждите си за охрана на въздушното си пространство и да е в състояние да изпълнява партньорските си ангажименти в НАТО пълноценно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!