шеф на ББР

Тази сутрин премиерът Бойко Борисов поиска да бъде освободен целия директорски борд на банката заради отпуснат кредит от 75 млн. лева на дружество, свързано с колекторска фирма. Последва отговор от директора на ББР Стоян Мавродиев.

Аз смятам и съм твърдо убеден, че премиерът е бил подведен от всевъзможни мнения и анализи, както и поради факта, че материята е сложна и в сегашната ситуация той не е имал време да стигне до детайлите. Българската банка за развитие не е извършила нищо нередно, нито екипът на банката по конкретната сделка. Даже смятам, че е доста несправедливо да бъдем обвинени.

Това каза пред бТВ директорът на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев.

Мавродиев заяви, че по сделката се работи повече от 7-8 месеца. Всяка сделка над 5 млн. лева се одобрява от Надзорния съвет на банката – там има голямо сито, всичко е професионално, прозрачно и направено по най-високите стандарти, заяви той.

Мавродиев поясни, че 75 млн. се дават на компанията, за да купи необслужвани вземания от Пощенска банка и от Общинска банка. Тази сделка е обезпечена с над 500 млн. лева активи, от които 150 млн. са недвижими имоти. Тоест, тази сделка е обезпечена 500 пъти, заяви Мавродиев.

Тезата, че това е необезпечена сделка е абсолютен прах, категоричен е той.

По думите му сделката прочиства портфейлите на двете търговски банки и средствата влизат директно в тях. В двете банки влиза чист и свеж ресурс. Те ще върнат парите като кредити и микрокредити.

Очаквайте подробности.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!