Драгомир Заков
На снимката: министър Драгомир Заков.

Украинска военна техника все още не е била ремонтирана у нас, а по време на срещата между министрите на отбраната на България и на Северна Македония днес, е било договорено да обучаваме северномакедонски военни медици.

Това стана ясно от участие на министъра на отбраната Драгомир Заков в предаването „Лице в лице“ по bTV.

„Все още няма украинска военна техника, достигнала до тук. Още няма и поръчка за ремонт, необходимо е малко време“, посочи министърът на отбраната.

Според него не е задължително ремонтът да е напълно безвъзмезден. „Има доста фондове, които финансират подобна дейност. Всичко това е част от преговорите на равнище фирми“, коментира министърът.

„Българските военни заводи имат капацитет да подпомогнат украинската страна с ремонт на техника – например на танкове, бронетранспортьори“, каза още той, като обясни, че ремонтите биха могли да се извършват от държавната компания ТЕРЕМ.

Припомняме, че на 4 май т.г. Народното събрание гласува да помогне на Украйна чрез ремонтна дейност на военна техника. В същия ден около сградата на Парламента се проведе протест с искане България да изпрати военна техника на Украйна, а също и контрапротест срещу тази стъпка. След дълги дебати по темата, депутатите решиха страната ни да подкрепи Украйна вместо с военно-логистична помощ, с ремонт на военна техника. Отново на 4 май в парламента пристигна официално писмо от украинската страна с молба държавата ни да ремонтира украинска техника, като депутатите използваха това като оправдание да не изпратят оръжие.

„Украинската страна никога не е имала нереалистични очаквания към която и да е държава“, смята министърът на отбраната. Той посочи още, че в българското законодателство не е предвидена възможност правителството, а не парламентът, да решава за предоставяне на военна помощ.

„Този случай показа дефект в законодателството. Показва, че ние не можем да обменяме техника с друга държава, дори и със съюзник. Това е недопустимо. Ще настояваме и Министерският съвет да има възможност да се разпорежда с военно имущество и да го обменя с други държави“, допълни министърът.

Той коментира и провелата се днес среща между него и Славянка Петровска, министър на отбраната на Северна Македония, като каза, че България категорично няма нищо против членството на съседката ни в НАТО.

„С министър Петровска се разбрахме вече да обучаваме и северномакедонски военни медици. Разширяваме цялостно обучението на северномакедонски кадри във Военна академия, при интерес от тяхна страна“, съобщи Заков.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук