България започва да сече евро при влизане в еврозоната

България ще може да сече монети евро, но първо трябва да получи зелена светлина за присъединяване към еврозоната.

Европейската комисия и председателя на Еврогрупата подписаха Меморандум за разбирателство с Република България, очертаващ практическите стъпки, които ще дадат позволение на страната ни за производство на евровалутата. Тези стъпки засягат сеченето на определени количества пробни монети с изображенията на общите страни на евромонетите. Също така и избора на националните дизайни на българските евромонети.

Меморандумът за разбирателство се подписа в Брюксел от заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис, от еврокомисаря за икономиката Паоло Джентилони, от председателя на Еврогрупата Паскал Донахю и от страна на Република България от министъра на финансите Росица Велкова и управителя на Българската народна банка Димитър Радев.

Подписването на Меморандума представлява важна стъпка по пътя на присъединяването на страната към еврозоната, окончателното решение за което трябва да бъде взето от Съвета съгласно член 140, параграф 2 от Договора за функциониране на Европейския съюз.

България все още може да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г., но това, което най-много ни липсва, е политическата воля, смята Николай Василев.

Бившият вицепремиер и министър на икономиката беше сред участниците в кръгла маса в София, посветена на

готовността на българската икономика за еврозоната

и организирана от Центъра за развитие и политики.

България в икономическо и математическо отношение е готова много отдавна за влизане в еврозоната, дълги години имахме макроикономически показатели, с които бяхме по-готови от много от държавите членки на еврозоната, посочи Николай Василев.

Според него пропуснахме много исторически моменти, повече от десетилетие, но все още можем да влезем в еврозоната от 1 януари 2024 г. Сега имаме шанс за 2024 г., ако ние сами не се откажем, посочи той.

Дългогодишният спор дали сме готови за еврозоната, дали сега е правилният момент, не е научен и икономически, а е по-скоро геополитически. Същите хора, които сега са против еврозоната, вероятно са били против влизането в ЕС и в НАТО, вероятно са били против въвеждането на валутния борд, а сега същите хора защитават валутния борд от еврото, даде пример Василев и добави, че въпросът е ценностен. Въпросът е дали искаме да бъдем

част от западната цивилизация

или не искаме, само че защо нашите деца трябва да страдат, защото някои други хора предпочитат България да е в Африка или Централна Азия, попита риторично той.

Николай Василев определи обвързването на темата за инфлацията с членството в еврозоната като измислено и фалшиво. Тя се коментира от хора, които не заради темата за инфлацията са против влизане в еврозоната, те са по принцип против и когато един аргумент спре да работи, те ще си измислят друг, посочи Василев. Той отбеляза, че в най-скоро време ще бъде публикувана брошура, от която ще се види, че

инфлация в страните, приели еврото,

след това няма, както и че не може да се говори за удвояване на цените.

Николай Василев коментира и тези за обедняване от въвеждането на новата валута. Всички държави, влезли в еврозоната, са забогатели, ние ще забогатеем много повече от тях, смята той.  Дори тази година, 2022 г., България има най-високия ръст на доходи и заплати в целия ЕС, това ще продължи, ако влезем в еврозоната, завърши Николай Василев.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук