„Ако нямаме бюджет, то шансовете да влезем в еврозоната на 1 януари 2024 г. са нулеви“, каза вчера бившият финансов министър и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев на срещата на парламентарната му група с работодателите, която се проведе в Народното събрание.

„С удължителен закон няма да влезем в еврозоната. Нещо повече – фискалната стабилност също ще бъде изложена на риск“, добави той и прогнозира, че в ситуация без политическа стабилност лихвите за държавните дългове ще се вдигнат.

Асен Василев припомни, че ПП са внесли в парламента декларация, с която служебният кабинет да бъде задължен да внесе проект на бюджет за 2023 година, но вместо това бе внесен закон за удължаване на разпоредбите на настоящия бюджет.

По думите му този бюджет „не е адекватен на икономическите условия, които драматично са се променили от приемането на актуализацията на Бюджет 2022“.

„По-притеснителното е, че в случай, че не се сформира кабинет, няма да има време за истинска бюджетна процедура, ако тя не започне сега, което ще означава, че този бюджет ще работи до 30 юни догодина поне. Ако изборите са март, април се направи парламент, май месец – правителство, което да подготви и внесе бюджет, отнема между месец-месец и половина да бъде приет“, обясни той.

„Това не е дообмислено от служебния кабинет“, каза още той, като обясни, че служебният кабинет планира удължението в случай, че има редовен кабинет, докато следва парите на държавата да се планират и в случай, че 48-мия Парламент не гласува редовен кабинет.

„Липсата на бюджет за 2023 ще се отрази и на конвергентния доклад и най-вероятно, ако нямаме бюджет до юни месец, шансовете да влезем в Еврозоната от 1 януари 2024 г. са нулеви“, посочи той.

Въпросния конвергентен доклад, наричан още доклад по сближаването, се изготвя от Европейската централна банка и Европейската комисия. Докладът изследва развитието на всяка от държавите, които все още не са част от еврозоната, и дава оценка на изпълнението на критериите за конвергенция от национална валута към евро – това са широко познатите у нас Маастрихтски критерии.

По думите на Асен Василев шансовете да влезем в еврозоната, ако няма приет бюджет за 2023 г. са нулеви, защото това ще се отрази именно за този доклад.

Какво се казва в последния доклад за България?

През тази година стана ясно, че Хърватия ще влезе в Еврозоната след положителен конвергентен доклад. Доклад за конвергенцията се публикува най-малко веднъж на две години или по искане на държава членка на ЕС, желаеща да се присъедини към Еврозоната.

Последният такъв доклад бе публикуван на 1 юни 2022 г. В частта за България се посочваше, че „формирането на среда, благоприятстваща устойчивата конвергенция на България, изисква ориентирана към стабилност икономическа политика и широкообхватни структурни реформи„.

„Структурните реформи за усъвършенстване на институционалната и бизнес среда са решаващи за привличането на преки чуждестранни инвестиции и за увеличаването на потенциалния растеж“, пише още в него.

„Това включва значително намаляване на корупцията, осигуряване на независима и ефикасна съдебна система и подобряване на образователната система. По-нататъшно съкращаване на намаляващото, но все още тежко бреме на корпоративния дълг ще подпомогне рентабилността на предприятията, кредитния растеж и инвестициите. От съществено значение е също да се укрепи националната политика, насочена към насърчаване на конкуренцията на стоковите пазари, да се пристъпи към либерализация на регулираните сектори и да се управлява гладкият преход към цифрова и по-екосъобразна икономика. Във връзка с това са необходими допълнителни усилия, за да се увеличи административният капацитет и още по-успешно да се усвояват средствата от европейските фондове“, се казва в доклада.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук