Графика
Снимка: МВФ

От години се прави внушението, че българинът е беден и бъдещето му е облачно и несигурно. Често се лансират тези като тази, че откакто сме членове на ЕС, обедняваме и даваме повече пари, отколкото взимаме. Такива тези често се използват от партиите в левия и национал-патриотичния сектор, които градят политиките си върху страха и несигурността. По този начин се заглушават данните, които показват реалистичната картина за икономиката на страната, особено след влизането ѝ в ЕС и НАТО.

Според последните данни на Международния валутен фонд българите се нареждат сред гражданите с висок стандарт на живот. Това се вижда при сравнение на информацията за частта от Брутния вътрешен продукт, която се пада на глава от населението. От тях става ясно, че българите ca пo-бoгaти oт pycнaцитe, като бpyтният вътpeшeн пpoдyĸт нa глaвa oт нaceлeниeтo в Бългapия e 14 893 дoлapa, дoĸaтo бpyтният вътpeшeн пpoдyĸт нa глaвa oт нaceлeниeтo нa Pycия e 14 403 дoлapa.

След нас са и Турция с 11 930 и Сърбия с 10 850 долара на глава от населението.

Графика
Снимка: МВФ

Още по-интересни са данните, когато бъдат сравнени с Китай, където БВП на глава от населението 13 720 долара.

На Балканите страната ни задминава и също и Албания (7 060 долара), Босна и Херцеговина (8 220 долара), Северна Македония (7 380 долара).

Средната стойност по този показател за Източна Европа е 15 170 хил. долара на глава от населението, като за Европа това са 34 000 долара на човек.

Графика
Снимка: МВФ

Прогнозната стойност за БВП на глава от населението за България е през 2025 година да доближи 20 хил. долара, а растежът на БВП се предвижда да 2.8%.

Люксембург, Ирландия и Норвегия оглавяват класацията – това са единствените държави в света с по-голям БВП на глава от населението от 100 000 долара.

Графика
Снимка: МВФ

Ако направим сравнение на данните преди присъединяването на страната ни към ЕС и сега, ще установим че за периода от 2006 до сега брутният вътрешен продукт бележи ръст от 3 пъти, а средните доходи от работна заплата на лице от домакинство са нараснали близо 4 пъти. Страната ни продължава да бъде нетен бенефциент на европейски средства, като получените текущи и капиталови трансфери неколкократно надвишават размера на нашата вноска в бюджета на ЕС. Тези данни демонстрират положителното влияние върху икономиката ни от членството в ЕС, като участието ни в еврозоната е естествено продължение на европейския път на България.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук