Европейски парламент
Сградата на Европейския парламент

Защита правата на човека в световен мащаб и свободата на словото. Това са основните две теми, които гражданите на Европейския съюз посочват като приоритетни за новия Европейски парламент, в проучване на „Евробарометър”.

В България повече от половината респонденти (51%) са посочили на първо място солидарността между държавите членки като основна ценност, която трябва да бъде защитавана от Европейския парламент, последвана от защитата на правата на човека в световен мащаб (46%) и свободата на словото (30%).

Въпреки че класирането на най-важните теми показва значителни различия в отделните държави членки, за първи път изменението на климата оглавява списъка с първостепенни въпроси на гражданите.

Почти всеки трети респондент (32%) иска Парламентът да определи борбата срещу изменението на климата като свой най-голям приоритет. Над 52% о респондентите смятат, че изменението на климата е най-належащият екологичен проблем, следван от замърсяването на въздуха (35%).

На следващите места се нареждат борбата срещу бедността и социалното изключване (31%), борбата с тероризма (24%), както и борбата с безработицата (24%).

Почти всеки трети български гражданин е посочил борбата със социалната изолация и бедността (36%), създаването на условия за икономически растеж (29%) и качеството и достъпа до здравни услуги (29%) сред трите най-важните теми, на които Европейският парламент трябва да обърне внимание.

Подкрепата на гражданите за Европейския съюз остава висока за трета поредна година – почти шест от десет европейци (59%) заявяват одобрение за членството на своята страна в ЕС.

В България 53% от анкетираните определят членството на страната като нещо добро.

Резултатите от проведеното през октомври 2019 г. изследване показват също така повишено ниво на удовлетвореност от начина, по който работи демокрацията в Европейския съюз: 52% (+3 процентни пункта) от европейците споделят това чувство. На същото мнение са и 52% от анкетираните българи.

В България почти половината от анкетираните (49%) биха искали Европейският парламент да играе по-важна роля, което е увеличение с 2 процентни пункта спрямо пролетта на 2019 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!