Иновации
Снимка: pixabay

Изданието за 2023 г. на Глобалния иновационен индекс (GII), публикувано от Световната организация за интелектуална собственост (WIPO), разкрива интересни иновационни тенденции по света на фона на несигурната икономическа обстановка, пише Pixotab.

Той е съставен от богат набор данни като включва 80 индикатора от международни публични и частни източници. Този доклад представя класацията на най-иновативните икономики в света за 2023 г., като включва общо 132 икономики и идентифицира 100-те най-добри клъстера за научни и технологични иновации.

България се нарежда на 38-мо място в тазгодишната класация с обща оценка от 39.0. Този резултат я нарежда след Унгария, Малайзия и Латвия. Това позиционира страната ни сред топ 50 иновативни икономики в света. Резултатът отразява стремежа на България към подобрение на иновациите и научно-технологичния напредък. Въпреки предизвикателствата, свързани с икономическата нестабилност, страната продължава да се развива в иновационен аспект. През 2021 и 2022 година страната ни е на 35-то място

България е 38-ма в света по иновации

След държавата ни в списъка за 2023 година са Турция, Бхарат (Индия) и Полша.

България се нарежда най-високо в Инфраструктура (28-мо място) и Резултати от знания и технологии и Творчески резултати (34-то). Страната ни се класира най-ниско в Институции, Човешки капитал и научни изследвания (66-то място), Пазарна сложност (60-то място) и Бизнес сложност (42-ро място).

Швейцария продължава да бъде флагманът на иновациите като за 13-та година заема първото място.

В контекста на Целите на ООН за устойчиво развитие от 2019 година GII е признат от Общото събрание на ООН за еталон за измерване на иновациите.

Глобалният иновационен индекс за 2023 г. предоставя ценна информация за иновационната дейност в света и подчертава важността на инвестициите в наука и технологии за устойчиво развитие в несигурната икономическа обстановка. България трябва да продължи да работи върху подобряване на своя иновационен потенциал, за да се утвърди като водеща сила в региона и по света.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук