Протест на енергетици
Снимка: БТА

Протестиращите енергетици и миньори отказват да се срещнат с министъра на енергетиката Румен Радев в административната сграда на ТЕЦ „Марица изток 2“.

Той отправи покана за 13:00 часа. Протестиращите продължават блокадата на магистрала „Тракия“ и на Подбалканския път в района на Гурково и  заявяват, че няма да отстъпят от исканията си.

„Категорично – не. Среща, някой, ако иска да ни види, някой, ако иска да разговаря с нас – тук. Предлагам на министъра да отворят магистралата – да спре тук. Ако решат – ние ще допуснем да разрешат на министъра да спре тук“,  заявиха протестиращи на блокадата при Гурково.

От синдикатите също определиха срещите с властта като безпредметни. Пред Нова тв президентът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че ако днес правителството внесе териториалните планове, които бяха приети с редакции на извънредно заседание в петък,

то среща с премиера и синдикатите е безпредметна.

По думите на Димитров „ако напрежението не се канализира с реални стъпки, може да се стигне до още по-голяма ескалация“.

В същото време в социалните мрежи се появи призив за присъединяване към протестите на енергетиците с призив за гражданско неподчинение. Един от

инициаторите е Сърнела Воденичарова

от Общонародна инициатива за мир и неутралитет, организатори на „Похода за мир“ и на инициативата за събиране на подписи за национален референдум „България за мир и суверенитет“.

В съобщението, което е разпространено в групи като „Свободна и мирна България“ и „България“ се призовава за „нова кръв“ и „рамо“ в подкрепа на момента, който е определен като „исторически“.

Започнаха опити за яхване на блокадата от ГЕРБ. Кметът на Стара Загора е обикалял на платформа и е говорел нещо за защита на ТЕЦ-а. Но не и за оставка“, се посочва в призива.

Посочва се също, че не става въпрос за протестни действия, а за гражданско неподчинение.

Много ли сме, няма да могат да го задушат. Няма да могат да го обяздят и обезопасят.
Искаме нещо истинско да се случи в тая държава. Ето го – в червените кръгчета на картата. Отиди там!
Това е, с което можеш да помогнеш най-много на Родината сега, се посочва още в призива.

Втори ден продължава блокадата на енергетици на автомагистрала в района на Стара Загора.

Хората искат до 2030 година въглищните централи да не бъдат затваряни, като това бъде разписано в документ от правителството, както и да започнат незабавни преговори с Европейската комисия, в които да бъдат включени синдикалните организации.

Вчера правителството заяви, че централите ще работят до 2038 година, както и че ще бъдат изплатени 36 заплати на желаещите да се преориентират към друга професия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук