Европейската комисия
На снимката: Европейската комисия

България е отправила към Европейската комисия искане за второ плащане в размер на 724 милиона евро безвъзмездна помощ по Плана за възстановяване и устойчивост.

Искането включва 66 етапа и 5 цели за изпълнение, от които 22 са свързани със законодателни промени, съобщава БНТ, позовавайки се на съобщение от ЕК.

Целите обхващат инвестиции в научни центрове, технологии, инженерство и математика (STEM) и иновации в образованието, научни изследвания и иновации, интелигентна индустрия, обновяване на сгради, цифровизация на електропреносната мрежа, енергийно ефективно улично осветление, възобновяеми източници и съхранение на електроенергия, както и цифровизация на железопътния транспорт.

Искането за плащане включва също поредица от реформи, насочени към подобряване на предучилищното, училищното и висшето образование, както и ученето през целия живот, за насърчаване на електронното здравеопазване, подкрепа на декарбонизацията на енергийния сектор чрез насърчаване на използването на възобновяема енергия и подобрения в енергийната ефективност и подкрепа за устойчив градски транспорт.

По-нататъшните реформи са свързани с осигуряването на достъпна, ефективна и предвидима съдебна система и борбата с корупцията. Други реформи обхващат области като съдебна медиация, процедури по несъстоятелност, електронно правителство, управление на държавни предприятия, борба с изпирането на пари и обществени поръчки. Обхванати са и реформи за подобряване на социалния и здравния сектор.

Планът за възстановяване и устойчивост на България възлиза на 5,69 милиарда евро безвъзмездни средства. Както при всички държави членки, плащанията са базирани на резултатите и зависят от изпълнението на инвестициите и реформите от страна на България, посочени в нейния план за възстановяване и устойчивост.

Сега Комисията има два месеца да оцени искането, след това ще изпрати предварителната си оценка на Икономическия и финансов комитет на Съвета, който трябва окончателно да се произнесе в срок от три седмици. Едва тогава плащането може да бъде извършено.

Още новини от света и Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук