Снимка: Вътрешно министерство на Испания

Операция на Националната полиция на Испания разкри престъпна европейска мрежа за наркотрафик, ръководена от българка, съобщава испанската телевизия РТВ. Акцията, в която са иззети 155 килограма марихуана, 6 килограма амфетамини и 1,2 кг хероин, е довела до 32 ареста, 11 от които в провинция Валядолид. Лидерката на групата вече е била арестувана там през 2018 г. с повече от 10 килограма амфетамини.

Българката Цонка В.З., 44-годишна ръководителка на мрежата, е известна в полицейските среди като „Кралицата на амфетамина“.

През 2018 г. тя е арестувана и изправена на съд за разпространение на наркотици. Българката е осъдена на четири години затвор, но прекарва зад решетките само 4 месеца. След като излиза от затвора, тя продължава да ръководи престъпната група във Валядолид. Тази жена има две помощнички в два различни града, едната – отговаряща за амфетамините, а другата – отговаряща за хероина.

Освен това по време на акцията бяха разкрити плантация за марихуана в Сигалес, провинция Валядолид, и лаборатория за амфетамини във Валядолид, откъдето бяха иззети 3 килограма от субстанцията.

Благодарение на разследването, което Гражданската гвардия и Националната полиция започнаха във Валядолид през април 2019 г., бе разкрито, че се разпространяват наркотици в различни части на града и провинцията от местен бар. Впоследствие стана ясно, че въпросното заведение е част от верига за износ на марихуана от Севиля за Холандия и Германия с помощта на два камиона.

Тази подбрана и от изключително ценен вид марихуана, както обясни началникът на командването на операциите във Валядолид, подполковник Хавиер Пеня, е известна като „Skunk“ и е ценена в Северна Европа заради нейното качество и високо съдържание на THC (основно психоактивно вещество в канабиса – бел. ред.). „Тревата“ е открита в тайни отделения до легални стоки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук