На 1 март инициативния комитет „Има такъв народ за смяна на системата“ стартира събиране на подписка, с която да се инициира референдум за свикване на Велико Народно събрание. Негова задача ще бъде да промени Конституцията, в частта с избирането на властта в България.

„Искаме президентът Румен Радев да подкрепи и инициира референдума, ако успеем да съберем 500 000 подписа, придружени с телефонните номера на хората, за да може лично да провери истинността на подписалите се“ – обяви на пресконференция Христо Попов, който е част от ИК „Има такъв народ за смяна на системата“, предава репортер на БГНЕС.

Христо Попов призна, че наименованието на ИК е заигравка с името на партията на Слави Трифонов и представяйки се отбеляза, че е участвал в кастинга за политици на Трифонов и изработването на програмата за спасението на България, но не се е включил в учредяването на партията.

„В нашия референдум искаме разпускане на сегашното правителство, свикване на Велико Народно събрание и други противоречиви искания, защото за да може един референдум да бъде задължителен за народното събрание трябва максимално много хора да се включат. За това колкото по-противоречиви са въпросите вътре, толкова повече внимание и дебат ще му отдели обществото“, обяснява Попов.

Той добавя, че друг въпрос е дали хората искат досегашните премиери на България да бъдат обявени за национални предатели; дали искат президента да насрочи избори за ВНС, което да приеме нова конституция на базата на предложената от ИК програма и решение, както и дали искат България да излезе от ЕС.

„Ние искаме още изборната система да не бъде мажоритарен вот, но не с избор в два тура, а мажоритарна чрез оценки. Тя е американска и вече се прилага на няколко места по света“, посочва той и подчерта, че не искат издигането на кандидати да не се излъчват от партиите.

Попов е наясно, че след теча на данни в НАП ще има трудности толкова много хора да се съгласят да споделят лични данни в подписка.

„Срещу нас работи масовата психоза, която беше създадена чрез теча от НАП. Това ще ни затрудни да съберем ЕГН-та подписи на хартия. Затова смятаме да прескочим и да се обърнем директно към президента. Ако съберем 500 000 телефонни номера и президентът се обади на представителна извадка, това означава, че не са измислени, те са на реални хора, които наистина го искат. Разбира се в прерогативите на президента е да откаже или приеме. Но ако приеме той ще успее да изчисти имиджа си от атаките срещу него, че само говори и нищо не прави. Ако наистина инициира референдум, подкрепен от народа, това ще отпадне“ – кязя той.

От думите му става ясно, че те настояват за подмяна на целия политически елит, като за целта ще тръгнат на обиколки из страната и чрез психометрични тестове, полиграфско изследване и ДНК-тест ще търсят новите лидери, които са политически неутрални и готови да станат част от промяната. Той посочва, че носителите на новото са обикновени хора, които сега не виждат смисъл да влизат в управлението, но когато партийната система бъде разбита, надеждата, че ще могат да направят нещо ще се върне у тях и те ще имат желание да поемат тази отговорност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!