песен
Кадър от филма.

В началото на февруари българската публика ще види премиерата на филма „Баншите от Инишерин“ на режисьора Мартин Макдона. Лентата е сред фаворитите за „Оскар“, а в главните роли са Колин Фарел и Брендан Глийсън.

„Баншите от Инишерин“ получи три от най-големите награди „Златен глобус“ на церемония в Бевърли Хилс, Калифорния. Режисьорът и сценарист Мартин Макдона получи „Златен глобус“ за най-добър сценарий за продукцията. Тя спечели и наградата за най-добра комедия. За работата си в нея с глобус си тръгна и Колин Фарел.

На фестивала във Венеция продукцията отнесе престижните награди за най-добър сценарий на Макдона, както и за най-добра мъжка роля на Колин Фарел.

„Баншите от Инишерин“ започва по неочакван за нас, българите, начин. В началото на лентата се чува песента „Полегнала е Тодора“, изпълнена от „Мистерията на българските гласове“, отбелязва БНР.

Красивата фолклорна песен

е обработена от Филип Кутев за изпълнение от многогласен народен хор и се е наложила като една от най-популярните български народни песни по света.

„Баншите от Инишерин“ е определян от критиката като черна комедия. Лентата е изпълнена с мрачен хумор притча за накърнено приятелство и опасностите от дребните обиди. Заснета е на изключително красиви локации в Ирландия, а за още по-голяма автентичност актьорите говорят местния диалект отпреди 100 години.

Българският фолклор неведнъж е използван в касови филмови продукции. Характерни за България вокали, изпълнени от Радка Варимезова, звучат във фантастичния екшън на режисьора Джеймс Камерън „Аватар“ – една от най-успешните продукции за всички времена с 9 номинации за „Оскар“.

Народната песен „Планино, стара планино“ на композитора Стефан Драгостинов е фон на спиращи дъха подводни пейзажи в документалния филм

„Срещи на края на света“

на режисьора Вернер Херцог. Изпълнението е на женски хор към фолклорния ансамбъл „Филип Кутев“.

Гласове от Лондонския български хор пък звучат в холивудската продукция „Троя“, както и във филма „Кралицата дева“ за живота на Елизабет Първа.

Емблематичната за Тракийската ни фолклорна област песен „Притури се планината“, в интерпретацията на световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове“, е включена във филма „Исус от Монреал“ (1989 г.). Тяхно изпълнение, но на друга прекрасна българска народна песен – „Зайди, зайди, ясно слънце“, звучи и на финала на продукцията „300“.

Още новини за култура – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук