Кремена Кунева
На снимката: Кремена Кунева, Явор Божанков, Деница Симеонова и Владислав Панев. Снимка: Кремена Кунева - народен представител от Демократична България/Facebook

Група народни представители изпратиха въпрос по реда на парламентарния контрол до служебния министър на вътрешните работа Иван Демерджиев относно потресващия казус с пребита жена в столичния квартал „Хаджи Димитър“. 

Народни представители от „Демократична България“ – Кремена Кунева, Йордан Иванов, Владислав Панев, Димитър Найденов и Елисавета Белобрадова, от „Продължаваме промяната „- Деница Симеонова, Михал Камбарев, Йорданка Костадинова, Цветелина Симеонова-Заркин, Венцислава Любенова и Снежана Апостолова, както и независимият народен представител Явор Божанков питат извършена ли е проверка по случая от кв. “Хаджи Димитър”, известни ли са имената на полицаите, присъствали на инцидента и как се извършва контрол върху действията на служителите на министерството, когато се отзовават на реални ситуации на домашно насилие.

В нощна на вторник срещу сряда бивш шофьор в МВР-болница преби и изхвърли жена пред блок 117 на софийския квартал. След това се барикадира в апартамент в блока.

„Инцидентът с изхвърлената на стълбите пребита жена получи очакван за мен широк отзвук“, пише във Facebook народният представител от „Демократична България“ Кремена Кунева.

„Иска ми се да вярвам, че се дължи на изострената чувствителност на обществото ни към несправедливостта и безнаказаното насилие, независимо кой, кога и към кого го упражнява“, продължава тя.

Причината за въпроса на депутатите обаче не е самият бият, а е свързан с информациите за поведението на полицаите, пристигнали на мястото.

„Знам, че голяма част от възмущението на хората бе породено от неуместното, меко казано, и абсолютно непрофесионално поведение на служителите на МВР, който приятелски и колегиално са се отнесли към насилника, практически съгласявайки се с него, че жертвата му е “от друго стадо, а с вас сме колеги”. Т.е. тя си го заслужава, а вие ще ме покриете, нали?“, пише Кунева.

„Благодаря на колегите ми от Демократична България – Йордан Иванов, Владислав Панев, Димитър Найденов, Елисавета Белобрадова и от Продължаваме промяната – Деница Симеонова, Михал Камбарев, Йорданка Костадинова, Цветелина Симеонова – Заркин, Венцислава Любенова, Снежана Апостолова, както и на независимия народен представител Явор Божанков, че се присъединиха към въпроса, който заедно зададохме днес на министър Иван Демерджиев.

Очакваме министърът на вътрешните работи да ни отговори извършена ли е проверка по случая от кв. “Хаджи Димитър”, известни ли са имената на полицаите, присъствали на инцидента и как се извършва контрол върху действията на служителите на министерството, когато се отзовават на реални ситуации на домашно насилие?

За нас е важно, освен необходимите промени в Закона за защита от домашното насилие, вътре, в самата институция МВР да бъдат извършени нужните промени и обучения, за да получават жертвите адекватно на ситуацията отношение и да бъдат предотвратени случаите на повтарящо се насилие, каквито се оказват повечето от завършилите фатално или с тежки физически и психически травми.

Накрая, но не по важност, трябва да подчертаем, че повечето полицаи и служители на МВР са добри професионалисти, спазващи човешки и професионални етични норми, несъвместими с описаната по-горе ситуация. Ще бъде жалко, ако заради малцината си колеги с повреден морален компас, на всички тях им се налага постоянно да доказват човечността и професионализма си“, завършва Кремена Кунева.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук