автомати

Растящата търговия с оръжие на България продължава да нараства през 2017 г., като износът на оръжие и боеприпаси достига 1,2 млрд. евро, съобщи официалният доклад на комисията за контрол върху износа на страната в сряда.

Конфликтите в Близкия изток засилиха продажбите на българско оръжие през последните години до нива, които не се наблюдават след падането на комунизма през 1989 г.

Износът на оръжие през 2017 г. е достигнал 1,219 млрд. евро, или 20% повече от 2016 г., когато България продаде в чужбина оръжие в размер на 1 млрд. евро, според данни от годишния доклад на комисията.

Саудитска Арабия, Индия, САЩ и Ирак останаха основните купувачи на българските боеприпаси и леки оръжия.

Експертите смятат, че много от оръжията, продадени на Саудитска Арабия и САЩ, са в ръцете на въоръжени групи, подкрепяни от тези страни в Сирия и Йемен. Министерството на икономиката на България обаче настоя, че не може да бъде държано отговорно за реекспорта на оръжие от други страни.

Според Българската асоциация на отбранителните индустрии повече от 30 000 души работят в оръжейната индустрия в България.

По времето на договора за отбрана на Източния блок, известен като Варшавския договор, България разработи силна оръжейна индустрия с около 115 000 работници.

В апогея на индустрията при комунизма България изнася годишно оръжие за около 800 милиона долара както за други страни от съветския блок, така и за прокомунистически групировки в Африка и Близкия изток. Падането на комунизма през 1989 г. хвърли българската индустрия в безпорядък, като намали работната сила на една десета от първоначалния ѝ размер, преди да се възстанови през последните години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!