Българската жена трябва да роди поне 3 деца. Това каза старшата акушерка Нели Маринова  в Специализирана болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Майчин дом“ днес по време на изпълнението на ритуала „поливане”по случай Деня на родилната помощ – Бабинден.

Защо точно 3? Отговорът едва ли ще учуди някого –  задълбочаващата се демографска криза и намаляващата раждаемост у нас. Според нея в България, както и навсякъде по света, на първо място стои професионалната реализация, а след нея идва създаването на семейство. Това е определящо за нарастващата възраст на българската майка и намаляващия брой на родените деца.

„През 2019г. има спад на раждаемостта, в Майчин дом обаче ражданията в сравнение с 2018г. са със 181 или 186 раждания повече. След още няколко ражданията ще станат 250 в тази болница от 1-ви януари”

Майчин дом е  най-старата акушеро-гинекологична болница в страната и се слави с най-добре подготвения персонал за наблюдение и отглеждане на недоносени деца. В тази болница най-малките дечица, които се отглеждат са от 470гр, посочва още старшата акушерка Нели Маринова. Сериозен проблем с недостиг на специалисти засега обаче в болницата нямат.

„В родилна зала огромен недостиг на млади акушерки нямаме, ние имаме по принцип недостиг за акушерки не само в нашата болница и не само в България, оказва се, че недостигът е повсеместен. Акушерската професия е изключително тежка и изключително отговорна, ако един човек не се отдаде на нея, няма нормална реализация.”

На ритуала „поливане” в Майчин дом присъстваше ръководството на болницата, представители на Борда на болничното настоятелство, вицепремиерът Марияна Николова, д-р Даниела Дариткова, председател на Комисия по здравеопазване на Народно събрание, и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. След ритуала присъстващите можеха да видят и изложбата, наречена  „Историята на Майчин дом в снимки и документи“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!