Европейските държави трябва да се стремят към енергийна сигурност, а САЩ са готови да помогнат на своите съюзници да постигнат тази цел. Това заяви американският президент Доналд Тръмп по време на Световния икономически форум в Давос.

„Призоваваме нашите приятели в Европа да използват енергийни доставки от САЩ, за да постигнат истинска енергийна сигурност”, каза Тръмп.

По думите му в момента САЩ „произвеждат нефт и газ повече от всеки друг в света”.

Вашингтон многократно са призовавали европейските държави да се отърсят от руския газов монопол, включително от проектите „Северен поток 2” и „Турски поток”.

Представители на американската администрация твърдят, че Москва, чрез тези проекти, преследва и политически цели.

В проектобюджета за отбрана на САЩ за 2020 година са заложени санкции, свързани със строителството на „Северен поток-2“ и „Турски поток“.

Американските законодатели обявиха през декември, че са постигнали споразумение за бюджета на Министерството на отбраната в размер на 738 милиарда долара, включително нови мерки за сдържане на Русия и Китай.

На 21 декември Доналд Тръмп подписа санкциите на САЩ срещу компаниите, участващи в изграждането на газопровода „Северен поток-2” за доставки на газ за Германия.

Санкциите бяха въведени от Конгреса, който смята, че газопроводът ще засили влиянието на Русия върху европейските съюзници на САЩ.

Доставките на руски газ за Германия, която е водещата икономика в Европа, ще се увеличат двойно. Съоръжението е на стойност $11 милиарда.

По план „Северен поток 2“ трябва да влезе в експлоатация до средата на 2020 г. След разрешението, което наскоро издаде Дания, за полагане остават още около 80 км тръби.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!