Сирийският президент Башар Асад е заложник в собствената си държава, на Русия и Иран. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ арабистът проф. Владимир Чуков.

„Това е един президент, който, ако не бяха тези две държави, той нямаше да бъде там. Дори самите институции са обект на противопоставяне между елементи, които са лоялни на Москва и елементи, които са лоялни на Техеран”, обясни той.

И добави:

„Забелязва се още по-голямо парцелизиране на тези 168 000 кв. км., които представлява Сирия. Около 70% от тази територия се контролира от режима на Башар Асад, но там има руски територии. Руснаците са по-скоро в градовете, сред градското население, там, където има някакви институции. Иранците са в аграрните райони, в селските райони, там, където има по-малко влияние на институции, по-слабо гражданско присъствие, а е по-силно присъствието на племената, на неформални социални структури, които са много значими в източната част на Сирия. Буквално преди 20 дни, режимът на Башар Асад, по заръка на иранците, беше събрал част от лидерите на племената, които са в окръг Дейрезор. Тоест, иранците комуникират с низовите структури. А руснаците контактуват с институциите. Това е принципът за разделението между Русия и Иран”.

Проф. Владимир Чуков добави, че се очаква четвърта турска военна операция в Сирия.

„От другата страна имаме териториите, които са под турски контрол. Там Турция много плътно упражнява контрол – териториите, които бяха завзети след Ефратски щит, Маслинова клонка, Извор на мира. Сега се говори, че най-вероятно ще има четвърта военна операция на Турция в Идлиб. Идлиб съставлява 4% от територията на Сирия, но там е сирийската опозиция, там е фронтът Нусра. Там буквално всеки ден има битки с участието на въоръжените сили на режима и на Русия. Събират се, договарят се, успокояват се и на следващия ден пак започват да се бият. Дори се стигна до там, че сирийската армия окупира области, в които има турски военни точки, които са уговорени още от споразумението в Сочи. Там има 12 турски военни точки или нещо като мини бази. Поради настъплението на сирийската армия, тези точки са оградени от сирийската армия, с помощта на руската артилерия. Говори се, че Турция готви четвърта военна операция, с която да сложат външна граница по отношение на Идлиб и по отношение на режима в провинция Идлиб. Защо? Защото Идлиб, първо, е стратегическа територия, близо до морето. Второ, Идлиб е постоянен генератор на бежанска вълна. След последните бомбардировки няколко стотици хиляди са преминали от южната част на Идлиб в северната, готови да нахлуят на територията на Турция. Дори по време на конференцията за Либия в Берлин, Ердоган се обърнал към Путин, че иска да прекрати военните действия”, обясни арабистът.

Цялото интервю с проф. Владимир Чуков очаквайте УТРЕ в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ  

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!