море

Много скоро ще се проведе първото историческо преплуване на акваторията на най-големия български залив, а именно Бургаският. В цялата история на българското състезателно плуване и плуването в открити води, към настоящият момент няма регистриран опит за преплуване на акваторията на Бургаския залив.

Тъй като Бургаският залив е един от забележителните географски обекти на Република България и град Бургас, покоряването му ще стане част от българската и бургаска плувна история.

Самото преплуване ще бъде извършено в съответствие с правилата на FINA (Световната плувна Федерация) и на LEN ( Европейската плувна лига ). Поради тази причина от FINA има изискване при подобен род състезания да бъдат известни точните географски граници, на обекта, който ще бъде преплуван, както и разстоянието между тях. Тъй като до този момент няма официална информация за точните географски граници на Бургаският залив, но организаторите на плуването са изпратили искане до Агенцията по геодезия, картография и кадастър ( АГКК). След получен официален отговор става ясно, че разстоянието е точно 44 километра и 702 метра. Северният край е нос Емине, а южният е Маслен нос до Созопол.

Това ще бъде и най-дългото преплуване, извършвано някога в акваторията на Черно море, от всички граничещи с него държави. Най-дългите маратони в Черно море са се провеждали на територията на държавите от бившия Съветски съюз, до 1984 година и са били с дължина 30 км.

„Тренирам повече от една година за издръжливост и вече съм на финалната права, както се казва. Последно изплувах 35 километра в морето и се чувствам добре. Всеки ден тренирам в Бургас и получавам адски много подкрепа от всички за своето начинание. Искам да съм първият, който ще го направи. Ще бъде адски тежко и уморително, но няма да се откажа. Голяма подкрепа получих и от легендата Петър Стойчев, който с часове ми даваше указания и препоръки как да плувам през цялото време. Безценни съвети! На лодката ще бъдат задължителните лица като капитан, спасител и медицински екип, също така и международен съдия, акредитиран към Българската Федерация по плувни спортове, както и представител на Община Бургас. Личният ми треньор и специален медиен екип, който ще заснеме цялото плуване. Специално искам да благодаря за подкрепата на кмета на Бургас Димитър Николов и ръководството на общината за огромната подкрепа, която ми оказват”, сподели Цанко Цанков.

31-годишният плувец е добре познато име в средите, като той е многократен национален шампион и рекордьор, двукратен световен вицешампион по плуване за ветерани. Сертифициран Майстор на спорта в много дисциплини (100, 200 и 400 метра съчетано плуване, както и 400 метра свободен стил) .

Цанко Цанков се нарежда под номер 3 във вечната ранглиста на 100 м съчетано плуване, като преди него са само националният рекордьор Михаил Александров и Антъни Иванов.

Историческото преплуване на Бургаския залив е планирано да бъде в периода 16-18 юли, като точният ден ще бъде определен след няколко дни, когато стане ясна и точната синоптична прогноза за вълнението на Черно море.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!