германска армия

Германското правителство отхвърли призива на Вашингтон за разполагане на сухопътни войски в Сирия, като заяви, че подобен ход не съответства на приетата в страната стратегия за борба с терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД).

„Когато казвам, че правителството възнамерява да се придържа към сегашните мерки на коалицията срещу ИД, това не включва сухопътни войски, както е добре известно,“ каза говорителят на правителството Щефан Зайберт.

Изявлението на говорителя идва в отговор на официално искане от специалния пратеник за Сирия Джеймс Джефри, в което Вашингтон призовава Берлин да разположи сухопътни войски в Близкия изток, за да замени частично американските сили. Според Джефри германските войски ще помагат на американските си съюзници и ще предоставят техническа помощ на кюрдските сили, борейки се с останките на ИД.

В момента Германия предоставя разузнавателни самолети, самолети за зареждане с гориво и военни треньори, разположени в Ирак, като част от ангажиментите си към антитерористичната коалиция на западните държави.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!