Българският език вече е официално признат като част от програмата за двуезичност от Илинойския борд по образованието, съобщиха от генералното ни консулство. След две години усилия, начело с директора на първото българско училище в Чикаго Боянка Иванова от „Джон Атанасов”, постижението е факт. Така всяко българче може да положи изпит за владеене на родния език и да получи в дипломата си Seal of Biliteracy, която дава предимство при кандидатстване в колеж и работа.

„В съвременния свят на глобализараната икономика и взаимоотношения, не е въможно да има успешна реалицазия със само един език, било то и английски. Бъдещите работодатели и университети ще отчитат тези с повече умения, особено с малките езици като български и източно-европейските, защото много хора говорят испански, немски, френски. Америка отдавна усеща глада и чрез Seal of Biliteracy отчита именно това”, казва Боянка Иванова.

Тестът по български език ще се прилага от Института за чуждестранни студенти към СУ „Св. Климент Охриски“, а предложеният от българска страна вариант е бил одобрен напълно. Тестът ще проверява четири умения на българчетата – писане, слушане с разбиране, говорене и четене на езика. За да се яви на теста, не е нужно ученикът да е ходил на българско училище, а да има добро владеене на езика и да премине успешно теста.

Децата ще полагат теста дистанционно, на компютър. Все още не е ясно колко ще струва теста. Chicago public schools, например, поема таксата за своите ученици. Това също е постижение за българската страна, защото другите чужди езици се полагат по ALTA, а техните такси са много високи.

Целта на българските власти и директори на училища е още в края на настоящата учебна година 2016 – 2017 да имаме първите български ученици, получили сертификат за Seal of Biliteracy по български език.

Според генералния консул в Чикаго Иван Анчев след Илинойс, успехът в Илинойс може да бъде повторен и в други щати на територията на консулския окръг- Колорадо, Охайо, Мичигън.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!