Българският филм „Посоки” на режисьора Стефан Командарев е в селекцията „Особен поглед“ на международния кинофестивал в Кан, който ще се проведе между 17 и 28 май тази година. Той е сред филмите в официалната програма на 70-ото юбилейно издание. „Особен поглед“ е втората по важност селекция на фестивала. Това е дълго чаканият пробив на новото българско кино на един от най-авторитетните фестивални екрани, който дава реално самочувствие с присъствието си във фокуса на световното кино. С „Посоки” българското кино се завръща в официалната програма на Кан след почти 30-годишно отсъствие, отчитат от news-h24.com.

Филмът е модерно построена съвременна драма, в която разказът е сглобен от шест различни случки в шест софийски таксита в рамките на 24 часа. През това денонощие зрителите ще видят някои от реалните проблеми и дори абсурди на днешната българска действителност. Отделните сюжети са обединени от една смърт, която обаче ще даде шанс за нов живот. Таксиметровите шофьори са водещите персонажи във филма, а те поради естеството на професията си много често са най-достоверните свидетели на всекидневния живот, познават неговите нюанси, включително и от тъмната страна на реалността. За някои от тях се налага да бъдат своеобразни психолози и терапевти, понякога дори спасители, докато други са агресивни в поведението си, а пък трети – жертви на житейските изненади. Всички те са част истинския живот, както и техните разнообразни клиенти. А всички заедно изграждат една пъстра, достоверна, убедителна картина на днешното българско общество. В разказа се редуват както драматични, така и комични епизоди от нощна София.

 „Посоки” е четвъртият игрален филм на режисьора Стефан Командарев. Той дебютира през 200г.  с драмата „Пансион за кучета” с участието на Илка Зафирова и Николай Бинев. Много голям национален и международен успех заслужено получи следващият му филм „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” по романа на Илия Троянов, който участва на десетки фестивали и достигна до краткия списък от 9 филма в конкуренцията за чуждоезичен „Оскар”. Работата по този проект му отне 7 години, но през тях режисьорът успя да направи два много добри документални филма, които последователно спечелиха Голямата награда „Златна лилия” на международния фестивал goEast във Висбаден: „Хляб над оградата” и „Азбука на надеждата”. А преди 3 години „Съдилището” заслужи най-голямото национално отличие „Златна роза”.

Във филма участват някои от най-популярните и обичани български актьори като Асен Блатечки, Васил Василев – Зуека, Юлиян Вергов, Васил Банов, Ирини Жамбонас, Стефан Денолюбов, Герасим Георгиев – Геро, Иван Бърнев, Стефка Янорова, Николай Урумов и други.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук