възраждане - протест - неутралитет - русия - пропаганда
Руската свастика е редовен атрибут в изявите на т.нар. "Възраждане". Снимка: БГНЕС

Прокуратурата да предприеме действия за разпускане на партия „Възраждане“. Това поиска от държавното обвинение Българският хелзинкски комитет (БХК). Сигналът е подписан също от десетки граждани и повече от 100 общественици – утвърдени имена в най-различни професионални сфери.

Те подадоха сигнал до изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, като сочат незаконни и противоконституционни действия на партията на Костадинов. Прокуратурата следва да прецени дали да предприеме действия по разпускане на партията, пише в искането.

По закон сред основанията за прекратяване на политическа партия са влязло в сила решение на Конституционния съд, с което тя е обявена за противоконституционна. Другият вариант е разпускане с решение на Софийския градски съд, което се инициира с иск на прокуратурата.

С дейността си партия „Възраждане“ и нейният лидер Костадин Костадинов целят да разрушат демократичния правов ред в България, пишат вносителите. Според тях от „Възраждане“ все по-често отправят открити призиви за насилие и използват противозаконни средства за постигане на свои политически цели.

В сигнала, подписан от граждански активисти, адвокати, журналисти, са изредени конкретни случаи, в които партията нарушава грубо Закона за политическите партии и Конституцията, а активисти на „Възраждане“, включително нейният лидер, нерядко използват или подбуждат към насилие.

Подробно са описани действията на националистическата формация около мерките срещу ковид кризата, посочени са акции във връзка с позицията, която заемат по войната на Русия с Украйна, при които има и пострадали граждани.

„Възраждане“ систематично използва антисемитизъм, насажда омраза и ненавист към бежанци, роми, както и към представители на ЛГБТИ общността. Мишена на техните нападки са отделни граждани, държавни институции, дори персонала на заведение в центъра на столицата. Привърженици на национализма под флаговете на „Възраждане“ осуетиха кинопрожекция на европейски филм в София и Варна, като полицията не успя да гарантира правото на мирно събиране на гражданите“, пише в сигнала на Българския Хелзинкски комитет.

В него са описани и случаи на тормоз върху журналисти и нарушаване на правото на свобода на изразяване. „Използването на противозаконни средства за постигане на политически цели, включително използване и подбуждане към насилие, не може да се ползва с конституционната и законова защита на свободата на изразяване и свободата на сдружаване в едно демократично общество“, се казва в изявлението на БХК.

Когато партия употребява или призовава за насилие и си поставя за цел премахване на установения демократичен модел на публична власт и замяната му с репресивно по своя характер управление, държавата е длъжна да вземе мерки за ограничаване на партията, заявяват от БХК.

„Днес ще започна с едно изказване на проф. Георги Фотев (той е сред подписалите сигнала, б.р.). В НС вилнее неофашистка партия, тя шества в националните медии, обявена е война на европейските ценности, каквито са и българските ценности. България ще загуби битката за своята европейска идентичност без вярната и смела европейска позиция на медиите“, каза преди месец премиерът Николай Денков по адрес на проруската партия. По-рано лидерът й Костадин Костадинов призова за унищожаване на тези, които смята за „рупори на американското посолство“ в страната.

Пълния текст можете да прочетете и да подкрепите ТУК.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

2 КОМЕНТАРИ

  1. Не съгласна с позицията на БХК по отношение на партия ,,Възраждане,, в това си искане за закриване на партия Възраждане няма нищо демократично, а връщане към едни много тъмни времена по страшни от времето на ,,Престъпния комунизъм,,.

  2. Дали да я има една партия, не решават ли хората… Що за демокрация е това вашето? Май започнахте много да си превишавате вашите права и да погазвате нашите!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук