Иво Беров
Иво Беров

Той е дребен, но доста успешен бизнесмен, собственик на магазин. Колата му е почти нова, натрупал е пари поне за голяма къща из околните села. Ако живееше по времето на соца, в най-добрия случай би бил шофьор на такси или бригадир в ТКЗС. И щеше да бъде бедняк в сравнение със сегашното си положение. В лични разговори споделя, че всички политици са мошеници и трябва да бъдат разстреляни. Привърженик е на Путин и е върл почитател на Костадинов и „Възраждане“.

Срещу всички разумни доводи

Отхвърля всякакви разумни доводи срещу пристрастията си. А те не се основават на разума, защото той не се сравнява с хората около него, които си броят парите за хляб и олио. Той се сравнява с всички онези, които без никакви заслуги, според него, са станали милионери и милиардери. Те са за разстрел. Заедно с политиците, разбира се, защото всички са „от един дол дренки“. Сравнява се с тях и се чувства неуспешен. Чувства се жертва на огромна несправедливост. Търси възмездие и отмъщение. Костадинов и Путин са неговите хора.

Наистина съществува такъв търговец в квартала ни. И той не е само действителен човек, той е събирателен образ. На всички, които се чувстват неуспешни и жертва на някаква несправедливост. И това се отнася не само до България.

Има цели такива общества, прослойки, държави и дори континенти. Всички те поддържат Путин, а гражданите им гласуват за крайнодесни или крайнолеви партии, макар повечето от тях да са наясно, че Русия е една изостанала военизирана държава. И че Европейският съюз с всичките му недостатъци е съюз на успешни и развити правови държави. (Англичаните вече съжаляват, че го напуснаха). И дори доста привърженици на Костадинов, които са против еврото, знаят, че България ще има полза от тази парична единица. И са против него напук, или защото търсят отмъщение заради някаква истинска или въображаема несправедливост.

Как се раждат „народни спасители“

Развитите държави и общества имат опит в противодействието срещу подобни политически образувания и обществени настроения. България все още няма такъв опит. Тук и обществото, а и повечето политици, понякога дори без да го осъзнават, действат в полза на Костадинов и „Възраждане“. Има журналисти, анализатори, а също и интелектуалци, (истински или така наречени), които говорят не за отделни политически действия на отделни партии и политици, а за „политиците“ въобще, натрапвайки в общественото съзнание представата за една паразитна обществена прослойка, едва ли не каста, която се грижела само за собственото си обогатяване, а не за народа.

Крайнолевите и крайнодесните вождове, вождчета и популисти с удоволствие подемат и раздуват тази представа, за да се обявят за народни спасители и борци против системата, каквото и да означава това.

Българските медии охотно дават на Костадинов възможност за изява, без да му търсят отговорност за твърдения като това, което може да се прочете в личния блог на Костадинов: „Тази нечовешка сган (циганите) просто няма място вече в нашата държава, да не кажа направо в нашата цивилизация. Тя за пореден път доказа, че общото й с останалата част от човешката раса е само външният вид.“

Защо Радев не вижда тези антидемократични изяви

Това са възгледи на отявлен неонацист, който би трябвало да бъде изтласкан в най-тъмните ъгли на обществения ни живот. Президентът на България Румен Радев обаче – същият, който обвини ПП в „пълзящ фашизъм“, нито се впечатлява от расистките и антидемократични изяви на Костадинов, нито ги разобличава. Вероятно, защото и двамата са путинисти (единият съвсем отявлен, другият полуприкрит), а вероятно защото и двамата са против сегашното правителство.

И водачите на старите политически партии рядко му се опълчват. Бойко Борисов, например, който преди време избълва куп ругатни срещу водачите на „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ („негодяи, некадърници, мошеници, лъжци, крадци“), не е обелил и дума срещу него и е съвсем вероятно тайничко да злорадства, когато Костадинов охулва ПП и ДБ.

Има хора в ГЕРБ – Даниел Митов и Томислав Дончев, например, които много добре разбират природата на партия „Възраждане“, но явно без благословията на Борисов не смеят да й се противопоставят по някакъв начин.

Водачите на уж либералното ДПС също мълчат, а би трябвало първи да заклеймят Костадинов, защото все пак са „Движение за права и свободи“, а расизмът на Костадинов е насочен тъкмо против човешките права и свободи. Обяснимо е и мълчанието на Нинова – политическите виждания на БСП в по-голямата си част съвпадат с тези на „Възраждане“. Устатите отворковци на ИТН не дразнят Костадинов с присъщите си тарикатски лафове – чувстват го някак близък, нали и той, също като тях, е върл противник на ПП и ДБ.

Нужен е обществен отпор

Единствено някои депутати от „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ му се противопоставят понякога, всъщност доста непохватно и непремерено, обаче.

А вече е явна необходимостта от истински политически и обществен отпор срещу възхода на фашизираното проруско „Възраждане“. Има как да стане.

Коментарът на Иво Беров е публикуван вДОЙЧЕ ВЕЛЕ„.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук