На снимката: министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба
На снимката: министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба

Министерството на външните работи на Украйна окачестви като манипулация приетата от София парламентарна декларация за въздействието на административно-териториалната реформа в района на Одеса върху правата на местната българска общност, съобщава Gordonua.com.

Преди ден Народното събрание гласува декларация в защита на българската общност в Украйна. Документът бе одобрен с гласовете на 109 депутати в пленарната зала, нито един против и 19 „въздържал се“. Повод за декларацията стана започналата административно-териториална реформа в Украйна, която предвижда разделяне на Болградския район, който е естествен административен център на българите там, на 5 независими части. Според управляващите това нанася „много тежък удар върху целостта на нашата българска общност“.

С декларацията парламентът задължава българското правителство да реагира на подготвяните промени, както и да потърси спешна междуправителствена среща по темата.

Украиците не приеха добре българската позиция по въпрос, който смятат за вътрешен. Ситуацията донякъде повтори тази с македонския език отпреди месеци, когато позиция на БАН го определи като български диалект и предизвика остра реакция в Северна Македония, макар и тя да бе попритъпена на междуправителствено ниво. Много хора в България обаче подкрепиха позицията на БАН и появилият се антагонизъм по въпроса за македонския език поставя тежка задача пред държавниците от двете страни на границата, които биха искали да задълбочават приятелските връзки между братските народи.

Въпреки че вчера украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, с когото вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря по телефона, увери, че Болградският район в Одеска област, населен предимно с етнически българи, ще остане в сегашните си граници и няма да бъде разделян в рамките на планираната в Украйна териториално-административна реформ, неговото ведомство публикува прессъобщение, в което осъди опитите за намеса:

„За нас опитите за намеса на чужда държава във вътрешните работи на Украйна са напълно неприемливи. Манипулативните лъжливи изявления за въздействието на реформата върху националната идентичност на етническите българи в Украйна са изненадващи и неразбираеми.“

Киев бе категоричен, че въпросът за образуването на териториални общности ще бъде решен в съответствие със закона и с отчитане на положението на местните жители, включително и на българската общност. Българските депутати бяха призовани да „действат в съответствие с принципите на приятелство и добросъседство, които традиционно съществуват между двете страни“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук