Премиерът Бойко Борисов се срещна с националния консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров, със здравния министър Кирил Ананиев и с членове на Националния оперативен щаб.

Проф. Петров докладва за положителния ефект на антималарийното лекарство „Хлороквин“ при лечението на болни от COVID-19. Той цитира изследвания за медикамента от Китай и Франция, според които класическото антималарийно средство „Хлороквин“ оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за реконверсенция при инфекция с коронавирус.

Премиерът разпореди да се вземат всички необходими мерки, за да се осигурят достатъчни количества на медикаменти на хининова основа.

Междувременно министърът на здравеопазването незабавно издаде заповед за забрана на износа на лекарства на хининова основа.

Държавата вече се е свързала с всички български фармацевтични производители и те са декларирали готовност да започнат производството на необходимите медикаменти на хининова основа. Освен това премиерът поддържа непрекъснат контакт с китайския си колега Ли Къцян по отношение на възможностите за внос от Китай на медикамента „Хлороквин“.

Забраната за износ на лекарства на хининова основа се аргументира от Министерството на здравеопазването, за да се задоволят нуждите на българския пазар.

ВМА е задействала процедура по внос на лекарството Хлороквин. Това е лекарство против малария, което, според френските лекари, е доказало, че помага за по-бързото оздравяване на болните с коронавирус, информира началникът на Националния оперативен щаб проф. Мутафчийски.

Медикаментът не е разрешен продукт за България, има специален режим, по който се внася.

„Вносът трябва да се активира от определена болница, в случая е ВМА“, уточни Мутафчийски.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!