Балканските държави изостават все повече от останалите европейски страни, показва шестото поредно издание на годишната класация „Индекс на настигането“ на институт „Отворено общество“.

Параметърът измерва и класира постиженията на 35 страни в Европа – членки и кандидатки за Европейския съюз, по 47 индикатора, разделени в 4 категории – икономика, демокрация, качество на живот и управление.

Балканските държави са на последните 10 места в класацията, като на дъното са Албания, Турция и Босна и Херцеговина – съответно на 33-о, 34-о и 35-о място.

С 34 точки през 2016-та България се намира на 29-o място, а пред страната ни са класирани Румъния и Гърция.

България запазва позицията си от последните издания през 2015-та и 2014-та, като най-успешно се представя в категорията „Икономика“ – 27-а позиция, с подобрение спрямо класацията от 2015-та.

В категорията „Качество на живот“ също има подобрение с едно място и страната ни заема 29-а позиция. На същото място и без промяна е в категорията „Управление“.

При отделните индикатори най-доброто представяне на България е по категорията „държавен дълг“ – 3-о място в класацията сред всички 35 изследвани държави. Най-нисък резултат страната ни заема при индикаторите „очаквана продължителност на живота“ – предпоследното 34-о място, „корупция“ – 33-о място, „доверие в хората“ и „свобода на медиите“ – 30-о място.

От данните се вижда, че политиката по сближаване е особено важна за Балканите, които са на дъното на класацията и имат остра нужда от внимание и инвестиции в настигането във всички основни аспекти. В доклада се казва още, че въпреки лошите резултати от 2016-та, още по-лошите очаквания за 2017-та и преместването на приоритетите заради липсата на необходимост или поради популярността на популистки тактики, няма причина да процесът на наваксване да бъде изоставен.

Напротив, по-доброто наваксване ще предложи решение на постоянни и бъдещи проблеми. След 2016 г. задачата на страните от ЦИЕ ще бъде да намерят своето място в променящия се ЕС и успехът или провалът при догонването ще бъде един от факторите за определяне на позициите им по отношение на възникващите дебати за Европа на няколко скорости, категорични са авторите на изследването.

В челото на класацията са северните и северозападните страни  – Дания, Швеция, Люксембург и Холандия с резултат от 71 точки, следвани на малка дистанция от Финландия, Исландия, Германия, Австрия, Ирландия и Великобритания.

Друг интересен извод е, че по нива на държавен дълг Източна Европа е с по-добри показатели от Запада, което значи, че харчи по-дисциплинирано.

„Индексът на настигане” има за цел да отговори на въпроса до каква степен страните членки от Централна и Източна Европа (ЕС 10) са настигнали старите, западни страни членки. Индексът регистрира нивата на сближаване или отдалечаване по отношение на четири категории: „Икономика“, „Качество на живот“, „Демокрация“, „Управление“. Индексът включва и страните кандидатки и потенциални кандидатки, така че общият брой на страните достига 35.

„Индексът на настигане” съдържа четири категории: „Икономика“, „Качество на живот“, „Демокрация“, „Управление“ за всички включени 35 страни. За всяка от категориите по държави има стойности, като на тяхна база се изчислява финална оценка. Тя и отделните стойности се използват за класации, сравнения, оценка на напредък, мониторинг на страни и групи от страни по отделни категории и индикатори, така и допринася за изработването на анализи и препоръки за политики.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук