На снимката: Александър Вучич, Зоран Заев и Еди Рама
На снимката: Александър Вучич и Еди Рама

„Отворени Балкани“ започва нова ера в сътрудничеството в региона, която ще покаже, че страните от тази част на Европа са способни сами да взимат решения за себе си“. Това бе заявено по време на регионалния икономически форум в Скопие, на който присъстваха премиерите на Северна Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама и сръбският президент Александър Вучич, председатели на стопанските камари от региона и представители на над 300 компании.

В рамките на форума тримата лидери подписаха Договор за сътрудничество в защитата и спасяването при бедствия и меморандум за разбирателство за облекчаване на вноса, износа и движението на стоки в Западните Балкани.

Звучи твърде познато

Или по-кратко казано – свидетели сме на зараждането на алтернатива на Европейския съюз и бивша Югославия. Играчите са същите, но без Хърватия и Словения, които отдавна са определили своята ориентация.

Целта на инициативата е между Сърбия, Албания и Северна Македония да няма граници от 1 януари 2023 г. Следващата цел е  изграждане на единен пазар и достигане на по-високи стандарти.

Страните подписаха два меморандума, единият от които улеснява по-бързия поток на стоки и услуги между трите държави и ангажира трите страни да улеснят митнически и други процедури при внос, износ и транзит на стоки без дълго чакане на граничните пунктове.

Другият меморандум поставя основите на единствения пазар на труда – ще се премахне нуждата да се издават разрешения за работа на хора от едната подписала държава в някоя от другите две. Едновременно с това би трябвало да се опрости процедурата за предоставяне на разрешение за пребиваване.

Вучич: Единен пазар на труда, зелена програма, съвместен информационен портал

Както беше заявил преди, Вучич отново подчерта, че посещението в Скопие е много важно с оглед на споразуменията.

„Едното се отнася до по-бързия поток на стоки и услуги между трите държави, другото за съвместни действия по въпроса за природните бедствия, а третото за създаване на единен пазар на труда, което означава премахване на разрешенията за работа“, каза Вучич, подчертавайки, че това значи, че този, който работи в Белград, може да работи и в Скопие и Тирана и обратно.

Вучич каза още, че вече се водят преговори за направата на електронни персонализирани карти за граждани на трите държави, които ще работят чрез мобилно приложение, предоставящо различни предимства. Това ще стане в съгласие с компаниите, така че когато хората идват в Сърбия, Албания и Северна Македония, ще имат отстъпки за билети за транспорт, хотели, ресторанти, от 5 или 10 процента.

Според него, политически това ще допринесе за по-нататъшно укрепване на мира и по-тясно сътрудничество между нациите и стабилност за целия регион.

„Идеята е съвместно да се направят планове за зелена програма, както и да се привлекат заедно възможно най -много инвеститори“, каза Вучич. По думите му, това посещение е много важно за Сърбия, като се има предвид, че 4144 компании в Сърбия работят със Северна Македония, а 1004 компании работят с Албания.

Заев: Започва нова ера на сътрудничество в региона

„Започва нова ера на сътрудничество в региона с конкретна програма за действие, която, убедени сме, ще бъде призната от Брюксел и Вашингтон“, заяви премиерът на РС Македония Зоран Заев във встъпителното си обръщение.

По думите му подобно регионално сътрудничество може да допринесе сериозно за облекчаването на политическите отношения в региона.

Той засегна и ЕС, подчертавайки, че неговото неизпълнение на обещанията за откриване на първата междуправителствена конференция с Албания и Северна Македония е в разрез с европейската идея, в противоречие с интересите на самия ЕС и в противоречие с ангажимента на двете страни за членство в ЕС, които отговарят на всички критерии за това.

„Но нямаме търпение всички вътрешни проблеми на Европейския съюз да бъдат решени, за да продължим напред. Ние сме тук и когато Европейският съюз е готов, ние сме тук – вече готови, с вече осигурени съоръжения за нашите граждани и с вече разработени икономически инициативи“, каза Заев.

Рама: Това, което ще направим в ЕС утре, започваме да правим днес в региона

„Този регион вече не може да бъде заложник на миналото, разделени сме слаби. Искаме да проектираме бъдещето чрез тази инициатива. Това, което ще направим в ЕС утре, започваме да правим днес тук, в региона“, каза албанският премиер Еди Рама във встъпителната си реч на Регионалния икономически форум в Скопие.

„Защо да чакаме затворени в нашите граници с гръб един към друг, както се случи през последните 500 години? Защото в момента, в който се интегрираме в ЕС, ще направим точно това, което правим тук без ЕС“, каза Рама.

„Това не е нито по-малко, нито повече от формирането на среда, която живее според принципите, ценностите и механизмите на ЕС, но междувременно всяка държава прави своите стъпки за присъединяване към ЕС. В резултат на инициативата всички камиони и стоки, пътуващи до страни в региона, сега ще прекарват по-малко време в чакане на границата, отколкото в пътуване. В името на какво трябва да приемем реалността, че това не е пътят към ЕС – в името на историята, на конфликтите, в името на някои нерешени въпроси, които много добре знаем, че трябва да бъдат решени в бъдеще?“, каза той.

Той нарече тази инициатива стратегическа за Албания и подчерта, че общото регионално икономическо пространство може да постигне много повече, отколкото страните да се справят сами и поотделно.

Косово даде заден ход  – настоява за сделка с ЕС

Премиерът на Косово Албин Курти отхвърли инициативата като неперспективен и призова вместо това регионът да сключи търговско споразумение с Европейския съюз.

„Ние не одобряваме инициативата, чието начало бе положено в Нови Сад, Сърбия, поради което не получихме официална покана да се присъединим към тази среща. Ние считаме така наречения мини-Шенген за неперспективна инициатива за региона. Предложихме да се засили регионалното сътрудничество, като се премине от CEFTA към SEFTA, съгласно модела EFTA-EEA, от който всички държави от Западните Балкани едновременно биха имали полза“, се казва в прессъобщение на косовското правителство.

Босна и Херцеговина, Косово и Черна гора отказаха да се присъединят към нея, призовавайки Европейския съюз да бъде включен в подобна инициатива, предвид стремежа и усилията на региона да се присъедини към блока.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!