Васко Начев
На снимката: енергийният експерт Васко Начев

„Газпром“ заплати предварително на България, за да избегне очаквани санкции. Няма нищо случайно в този ход. Това коментира енергийният експерт Васко Начев специално за ДЕБАТИ.БГ.

Припомняме, че преди дни стана ясно, че „Газпром“ плати авансово 683,3 млн. лева за резервиране на капацитет през газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“ от 1 юли 2021 година до 30 юни 2023 година. С получените средства ще се погасят част от задълженията за реализацията на „Балкански поток“ и банков заем в размер на 461 млн. лева.

Практиката до момента е, предварителни заплащания да са в рамките на тримесечие. Газовата директива гласи, че един участник транзитьор може да заяви максимум 50% капацитет. Те искат да изпреварят момента на влизането на санкции, което не знам как ще се случи на практика. Но според мен това е единствената причина да бързат да направят такава резервация за капацитет. Имат надежда, че след това нещата ще са пред свършен факт, заяви той.

Начев акцентира и върху представения мотив – печалба на „Булгартрансгаз“.

Тези пари ще бъдат преведени на „Аркад“. Ние знаем кой стои зад „Аркад“, така че тези пари под някаква форма ще се върнат обратно в руски компании. Но, знаете, тези неща са трудно доказуеми. „Булгартрансгаз“ иска да обере някакви овации, че са направили супер сделка, което не мисля, че е точно така, допълни експертът.

Нарушени ли са интересите на Украйна с това решение и до какви последици и санкции може да доведе това за страната ни; възможни ли са паралели с проекта „Северен поток-2“ и ще има ли скорошно развитие с интерконектора с Гърция – четете утре в цялото интервю на ДЕБАТИ.БГ. 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!