Газпром,

„Газпром Експорт“ е платил авансово 683,3 млн. лева за резервиране на капацитет през газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“ от 1 юли 2021 година до 30 юни 2023 година, става ясно от съобщение на българския газопреносен оператор.

С получените средства ще се погасят част от задълженията за реализацията на „Балкански поток“ и банков заем в размер на 461 млн. лева, с което се спестяват 80,3 млн. лева от лихви.

Допълнително ще бъде реализирана икономия от 14,6 млн. лева, защото се намалява процентът на дължимото оскъпяване за тригодишен период.

С останалите средства „Булгартрансгаз“ ще плати предсрочно свои задължения към търговски банки в размер на 65 млн. евро. С този ход ще се икономисат 11,6 млн. лева от разходи за лихви.

Оставащите 95 млн. лева компанията е решила да насочи към бъдещи оперативни, инвестиционни и финансови разходи, се казва още в съобщението.

„Газпром експорт“ е изразил интерес за резервиране на дългосрочен капацитет по националната газопреносна система за периода от 1 юли 2021 г. до 30 юни 2023 г., за което е готов да плати авансово повече от 349 млн. евро или 683 302 760,39 лв. без ДДС.

Операторът „Булгартрансгаз“ ЕАД съобщи, че е информирал всички свои настоящи и бъдещи ползватели на газопреносната система, резервирали дългосрочен капацитет или възнамеряващи да резервират такъв на тръжна база за възможността еднократно авансово да платят стойността на резервирания дългосрочен капацитет, дисконтирана с 2,7% на годишна база. Условието е резервацията да е най-малко за една година.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!